Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сенатът на Белгия беше домакин на конференция, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция
30/03/2009

Сенатът на Белгия беше домакин на конференция, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция


30 март 2009 г.


Текстовете от Търновската конституция за основните права на гражданите в обществото показват ясната връзка на българския основен закон с белгийската конституция от 1831 г. Това заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на 30 март 2009 г. на Конференция в Сената на Белгия, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция.

Председателят на парламента цитира професор Георги Близнашки, според който редица положения от белгийската конституция, свързани не само с основните права и свободи на гражданите, но и с формата на държавно управление, са реципирани пряко или опосредено – т.е. чрез позоваване на други европейски конституции от ХІХ век – при подготовката на българския конституционен текст. Георги Пирински подчерта, че особеното значение на белгийската конституция е, че тя е първата писана конституция на европейския континент, която по форма и съдържание има парламентарен характер и се основава на принципа на националния суверенитет, намиращ израз във формулата, че „всички власти произтичат от нацията”.

Темата на конференцията в белгийския Сенат беше "Съюзът прави силата. Сравнителен анализ на конституциите на Белгия и България. Белгийската Конституция - модел за българската". Инициатори на форума са сенаторите Хуго Вандерберге и Франсис Делпере, професори в най-старото висше учебно заведение на Белгия - Католически университет в Льовен.

Във встъпителното си слово председателят на Сената на Белгия Арман дьо Декер припомни как се е родила през 1831 г. Конституцията на Белгия. Тя е била подготвена за няколко дни от двама млади юристи и е призната като една от най-прогресивните за времето си в Европа.

"Наследството на миналото" и "Перспективите на утрешния ден" бяха темите на двата панела на конференцията. Изказвания направиха професорите от Софийския университет Георги Близнашки и Димитър Токушев, инициаторите на колоквиума Хуго Вандерберге и Франсис Делпере и професор Филип Лово, който преподава в Свободния университет на Брюксел и в Парижкия университет. Във форума участваха белгийски парламентаристи, дипломати и журналисти.

На конференцията бяха раздадени копия на белгийската Конституция от 1831 г. и на Търновската конституция на български и на френски език.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря преди началото на форума с председателя на Сената на Белгия Арман дьо Декер. Те са обсъдили широк кръг въпроси, сред които предстоящите през тази година избори за Европейски парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини