Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с Техни императорски Височества принц и принцеса Акишино
14/05/2009

Председателят на Народното събрание се срещна с Техни императорски Височества принц и принцеса Акишино

14 май 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 14 май 2009 г. с Техни императорски Височества принц и принцеса Акишино. На срещата присъства и председателят на Групата за приятелство България Япония Бойко Великов, посланикът на България в Япония акад. Благовест Сендов и посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда.

Георги Пирински приветства гостите и посочи, че визитата им съвпада с отбелязването на 50-та годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, красноречив израз на които са динамично развиващите се днес приятелски връзки между двете страни. Председателят на Народното събрание подчерта, че парламентите на България и Япония имат съществен принос и активна роля в задълбочаването на двустранните контакти през този период. Той отбеляза, че е съхранил ярък спомен от официалната си визита в Япония през 2006 г. и от приема от император Акихито, който е дал висока оценка на традиционно приятелските отношения между България и Япония.

Председателят на Народното събрание запозна гостите с работата на 40-то Народно събрание, като подчерта, че първите две години от дейността му са били посветени на активна законотворческа дейност, свързана с членството на България в Европейския съюз. Той изтъкна, че през 2009 г. България отбелязва 130 години от Учредителното народно събрание, а през изминалата – 100 години от утвърждаването на нейната независимост. По думите му тези две забележителни годишнини предоставят възможност да бъде осмислено и богатото културно и историческо наследство на българския народ и неговото присъствие в европейското семейство. В тази връзка Георги Пирински изрази благодарност за ценния принос на Япония за съхраняване и популяризиране на тракийското наследство.

Принц и принцеса Акишино заявиха, че са в България за първи път, но те както много японци имат познания и впечатления от нейната богата култура, част от която е и безценното Тракийско наследство.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини