Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Георги Пирински и министърът на културата откриха новото фондохранилище на Националната художествена галерия
19/05/2009

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и министърът на културата откриха новото фондохранилище на Националната художествена галерия

19 май 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и министърът на културата Стефан Данаилов откриха на 19 май 2009 г. новото фондохранилище на Националната художествена галерия.

Общо 17 000 графики, 3020 скулптури и 2500 живописни платна ще се пазят в хранилището, изградено в сградата на бул. "Васил Левски" 95 /бившия Технически университет/ в София. Произведенията ще бъдат пренесени от хранилищата на галерията в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І".

Председателят на парламента Георги Пирински определи придобивката като съкровищница за българското изкуство. Той отбеляза, че хранилището ще позволи шедьоврите, притежание на Националната художествена галерия, да се съхраняват за дълго време във възможно най-добри условия.

Преместването на произведенията не означава излизане на изкуството от парламента, подчерта председателят на Народното събрание и допълни, че ще предложи в освободени пространства в сградата на парламента да се организират изложби – и на съхраняваните тук образци на изкуството, и на съвременни български художници и скулптори.

Георги Пирински припомни, че в последните години в Народното събрание все по-често гостуват български творци и изрази надежда, че с днешното откриване се осигурява многократно по-богата възможност да продължи тази много нужна духовна връзка между парламент и артистичен свят в България.

Министърът на културата Стефан Данаилов благодари на парламента и лично на Георги Пирински за съдействието при изграждането на новото фондохранилище.

За ремонта на помещенията и преустройството им са осигурени 1 873 000 лева. Общата площ е 1076 кв. метра и включва специализирани реставраторски ателиета и депа за картини, графика и скулптура.

Изградени са сигнално-охранителна и видеонаблюдателна система, системи за пожароизвестяване, газова пожарогасителна система, климатични системи, които поддържат необходимата влажност и температура за съхраняване на произведенията на изкуството.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини