Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С обществен форум „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години” в парламента бeше отбелязана 60-та годишнина от създаването на Съвета на Европа
20/05/2009

С обществен форум „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години” в парламента бeше отбелязана 60-та годишнина от създаването на Съвета на Европа

20 май 2009 г.

С обществен форум „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години” на 20 май 2009 г. в парламента бeше отбелязана 60-та годишнина от създаването на Съвета на Европа. Организатори бяха  Информационният офис на Съвета на Европа в България и Българското училище за политика в сътрудничество с Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински посочи в приветствието си към участниците, че 60-та годишнина е свързана с датата 5 май 1949 г. - учредяването на Съвета на Европа като много категоричната заявка на волята на европейските народи никога да не се допусне да се появят кълновете на онези процеси на фашизиране на обществата, които доведоха до Втората световна война. Трябва да отбележим и да си спомним, че на 7 май 1992 г. България стана 26-та страна-член на Съвета на Европа – един акт, който далеч не беше формално присъединяване към международна организация, а стъпка, която стартира поредица от процеси на правна, на обществена трансформация по посока на градежа на едно функциониращо демократично гражданско общество, на функциониращи институции, допълни той.

Според председателя на парламента заслужава да си зададем въпроса до каква степен съумяваме да се организираме и да живеем по стандартите на Съвета на Европа, по онези критерии, които маркират за всички европейски страни нормите на демократично  общество.  Безспорно сме изпълнили определени очаквания на нашите граждани, но несъмнено има и показатели, по които остава да стигнем онези стандарти, които се очакват от нас, посочи той. По думите му това може да бъде направено, само ако българският парламент има достатъчно жива и ежедневна връзка със структурите на гражданското общество.

Георги Пирински отбеляза активната работа на българската парламентарна делегация в ПАСЕ, ръководена от заместник-председателя на Народното събрание Юнал Лютфи. По думите му българските представители през годините са успели да спечелят уважение и заслужен авторитет.

Официалният представител на Съвета на Европа у нас Теодора Калейнска каза, че България, Народното събрание, НСОРБ, неправителствените организации, изпълнителната власт стоят достойно в институциите на Съвета на Европа и активно защитават позицията на страната ни по изграждането на една по-голяма и обединена Европа.

Сред гостите на отбелязването на 60-годишнината на Съвета на Европа бяха посланиците на Норвегия и Франция.

Форумът продължи с дискусия „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години”, в която говориха кандидати за депутати в Европейския парламент. Модератор на форума беше директорът на Българското училище за политика Светлана Ломева.

В обсъждането се включиха млади хора, участници в обществените форуми „Аз гласувам за Европа”. От началото на февруари Българското училище за политика работи по проект, посветен на изборите за Европейски парламент през тази година. Той е финансиран от програма „Младежта в действие” на Главна дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини