Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Паметник на Светите братя Кирил и Методий откри в Микулчице председателят на Народното събрание Георги Пирински
23/05/2009

Паметник на Светите братя Кирил и Методий откри в Микулчице председателят на Народното събрание Георги Пирински

23 май 2009 г.

Паметник на Светите братя Кирил и Методий откри в Микулчице, Чехия председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той участва на 23 май 2009 г. в Третия събор на българите в Европа, който тази година събра над 2000 наши сънародници, живеещи извън пределите на родината.

Бронзовият монумент е дело на скулптора Емил Венков, който живее и твори в Словакия. Паметникът беше осветен от главата на православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Крищоф и главният секретар на Българската православна църква епископ Наум.

Идеята на инициаторите за изграждането на паметника – Българското културно-просветно дружество, е археологическият ареал в Микулчице да се превърне във второ поклонно място за Европа заедно с Рим пред делото на Светите братя.

По традиция в навечерието на 24 май тук в Южна Моравия, където е бил западният книжовен център на славяните, се почита делото на Кирил и Методий. Предполага се, че в Микулчице е завършил своя жизнен път по-големият от братята – Методий.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински, който за втора година участва в честването в Микулчице, откри събора с цитат от химна на Кирил и Методий.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини