Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Необходима е стратегия за развитието на сектора на сигурността беше общото мнение на участниците в кръгла маса на тема „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”
25/08/2009

Необходима е стратегия за развитието на сектора на сигурността беше общото мнение на участниците в кръгла маса на тема „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”

25 август 2009 г.

Около мнението, че е необходима стратегия за развитието на сектора на сигурността се обединиха участниците в кръгла маса на тема „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”. Форумът, организиран от Центъра за изследване на демокрацията и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание, събра на 25 август 2009 г. в парламента депутати, магистрати, представители на изпълнителната власт и дипломати.

Председателят на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов и временно управляващият посолството на САЩ Джон Ордуей откриха дискусията. Пожелавам ви бързи и ефективни действия за провеждане на реформата, каза пред присъстващите американският дипломат.

На форума Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията представи резултатите от последното изследване на организацията - „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България”. Червенков отбеляза, че според данните от изследването гражданите не търсят полицията при почти половината от извършените битови престъпления. По думите му необявената престъпност, така наречената латентна престъпност, достига до 40 - 50 процента от общата. Според Червенков основен проблем пред МВР е, че все още се опитва да работи в новата среда със стара структура и инструменти.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов заяви, че е необходима стратегия за развитието на целия сектор на сигурността. Той допълни, че комисията е готова да гласува по-висок бюджет на МВР, но очаква да види конкретен план за действие. Според Анастас Анастасов трябва да се обмисли идеята за създаване на общинска полиция.

През септември ще се сформира експертна група, която да изработи цялостна концепция за сектора за сигурност и обществен ред, съобщи на форума министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че в групата ще участват представители на правоохранителните органи, на всички партии и на гражданското общество. Според вътрешния министър стратегията трябва да бъде продукт на всички политически партии, защото е необходим максимален политически консенсус за реформата в сектора за сигурност и обществен ред.

Законопроектите за промени в Закона за ДАНС и в Закона за МВР ще бъдат внесени едновременно в Народното събрание, каза пред участниците в дискусията Цветан Цветанов. Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че проектопромените в Закона за МВР целят инкорпориране на структурите на предишното Министерство на извънредните ситуации в МВР, даване на пълен обем пълномощия на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и почти пълно разсекретяване на числения състав на МВР.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини