Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
На 28 август 2009 г. се проведе първият за мандата на 41-то Народно събрание парламентарен контрол
28/08/2009

На 28 август 2009 г. се проведе първият за мандата  на 41-то Народно събрание парламентарен контрол

28 август 2009 г.

На 28 август 2009 г. се проведе първият за мандата  на 41-то Народно събрание парламентарен контрол.

Министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпрос на народния представител Лъчезар Тошев за политиката на правителството за пълното изясняване на състоянието на задграничните дружества и инвестираните държавни средства в чужбина. Министърът на образованието, младежта и науката отговори на въпрос, свързан с политиката на министерството по приложение на програмата на Съвета на Европа за образование в демократично гражданство, основано на правата и отговорностите на гражданите.

Министър-председателят Бойко Борисов се ангажира още днес да разговаря с главния прокурор Борис Велчев относно състоянието на задграничните дружества. Той уточни, че обект на разговорите ще бъдат резултатите от проверката, възложена на прокуратурата през 1992 г., открити ли са нередности и дали има повдигнати обвинения. След като въпросът е многократно обсъждан без реален напредък 20 години е трудно да се очаква, че могат да се предприемат ефективни мерки след такъв дълъг период, коментира премиерът Борисов и декларира ясната политическа воля на правителството за изясняване на пълната и обективна картина на управление на страната до този момент. Във всеки един случай, в който се установят неправомерни действия по отношение на създаването и работа на задграничните дружества, ще сезираме съответните органи и ще гарантираме условията за пълно установяване на истината, заяви министър-председателят.

Политика на Министерството на образованието, младежта и науката ще бъде насочена към отделяне на специално внимание на образованието в демократично гражданство и по правата на човека, каза в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол министър Йорданка Фандъкова. По думите й нашето образование трябва не само да даде определени знания на учениците, а и да ги формира като граждани на Обединена Европа. Липсват практически познания, които не са обект на никоя дисциплина, посочи министър Фандъкова. Според нея без такива познания ще се възпитават знаещи, но не и способни да посрещат предизвикателствата на новата епоха млади хора. Министърът добави, че сред основните дейности на министерството е заложено изготвяне на база данни на световните практики по гражданско образование и анализ на възможностите за тяхната приложимост в България. Ще бъдат предприети мерки за засилване на гражданското образование и насочването на образователния процес към потребностите и интересите на съвременния млад човек, допълни министър Фандъкова.

Необходимо е да се направи анализ и оценка на държавните образователни изисквания за учебно съдържание относно възможностите за възпитание в демократично гражданство и патриотизъм, посочи министърът на образованието. Йорданка Фандъкова допълни, че сред приоритетите й е изготвяне на стратегия за цялостно въвеждане на гражданското образование в образователния процес на ниво знания и умения - като работа в екип, решаване на конфликти, изграждане на аргументи, здравна и екологична култура.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини