Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители гласуваха структурата на постоянните делегации на парламента в международни организации
02/09/2009

Народните представители гласуваха структурата на постоянните делегации на парламента в международни организации

2 септември 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 2 септември 2009 г. структурата на постоянните делегации на парламента в международни организации. Постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз ще бъде от петима членове – двама от ПГ на ПП ГЕРБ, които ще са ръководител и заместник-ръководител на делегацията, и по един от ПГ на ДПС, ПГ "Атака" и ПГ на РЗС.

В делегацията в Парламентарната асамблея за НАТО ще има шестима депутати – двама от ПГ на ПП ГЕРБ и по един от ПГ на "Коалиция за България", ПГ на ДПС, ПГ на "Синята коалиция" и ПГ на РЗС. Ръководителят и заместник-ръководителят ще са от ПГ на ПП ГЕРБ. В Парламентарната асамблея на ОССЕ Народното събрание ще представляват петима основни и петима заместващи депутати. ПГ на ПП ГЕРБ ще излъчи трима основни и двама заместващи членове на делегацията, сред които и ръководител и заместник-ръководител. ПГ на "Коалиция за България" ще има един основен и един заместващ представител, ПГ на ДПС – един заместващ, ПГ "Атака" - един заместващ, а ПГ на "Синята коалиция" - един основен.

Народното събрание реши делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да включва шестима основни и шестима заместващи депутати. От ПГ на ПП ГЕРБ ще бъдат двама основни и четирима заместващи, от ПГ на "Коалиция за България" - един основен и един заместващ, от ПГ на ДПС – един основен, от ПГ "Атака" - един основен, а от ПГ на "Синята коалиция" - един основен и един заместващ. Ръководителят и заместник-ръководителят на делегацията ще бъдат от ПГ на ПП ГЕРБ.

Петима депутати ще бъдат в делегацията в парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество – трима от ПГ на ПП ГЕРБ и по един от ПГ на "Коалиция за България" и от ПГ на ДПС. Ръководителят и заместник-ръководителят ще са от ПГ на ПП ГЕРБ. Четирима народни представители ще се включат в делегацията в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива. Двама от тях ще са от ПГ на ПП ГЕРБ и по един от ПГ на "Коалиция за България" и ПГ на РЗС, като ръководителят на делегацията ще е от ПГ на РЗС.

Постоянната делегация в Асамблеята на европейската сигурност и отбрана/асамблея на Западноевропейския съюз ще включва шестима основни и шестима заместващи членове. ПГ на ПП ГЕРБ ще има трима основни и трима заместващи, ПГ на "Коалиция за България" - един основен и един заместващ, ПГ на ДПС – един основен и един заместващ, ПГ "Атака"- един заместващ, а ПГ на "Синята коалиция" - един основен, който ще е и ръководител.

Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея по франкофония ще е от четирима членове. ПГ на ПП ГЕРБ ще излъчи двама представители, а ПГ на ДПС и ПГ "Атака" - по един. Представителят на ПГ на ДПС ще е ръководител на делегацията. Петима ще са членовете в постоянната делегация в интерпарламентарната асамблея по православие. Двама от тях ще са от ПГ на ПП ГЕРБ и по един от ПГ на "Коалиция за България", ПГ на ДПС и ПГ "Атака". Представителят на ПГ "Атака" ще ръководи делегацията. В постоянната делегация на Народното събрание в Евросредиземноморската парламентарна асамблея ще бъдат трима души – по един от ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на "Коалиция за България" и ПГ на ДПС, като ръководител ще е представителят на "Коалиция за България".

Народното събрание прие решение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година от мандата на правителството на Сергей Станишев. Предложението е внесено от 70 народни представители от ПГ на "Синята коалиция", ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на "Атака" и ПГ на РЗС. Решението беше подкрепено от 174 народни представители, 8 бяха против и 22 се въздържаха.

Според вносителите е наложително 41-то Народно събрание да провери реда и условията на сключените сделки и направените назначения и да се произнесе по тяхната законосъобразност. Комисията се създава на паритетен принцип и ще се състои от 12 народни представители. Срокът за работата й е два месеца.

Председател на комисията ще бъде Стоян Мавродиев от ПГ на ПП ГЕРБ, а заместник-председатели ще са Пламен Нунев /ПГ на ПП ГЕРБ/ и Николай Пехливанов /ПГ "Атака"/. ПГ на ДПС ще се представлява от Йордан Цонев и Алиосман Имамов, а ПГ на "Коалиция за България" – от Румен Овчаров и Пламен Орешарски. Останалите членове на комисията са Петър Хлебаров /ПГ "Атака"/, Димо Гяуров и Иван Иванов от ПГ на "Синята коалиция", Тодор Великов и Дарин Матов от ПГ на РЗС.

Със 139  гласа "за", 40 "против"  и двама въздържали се парламентът  реши да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери сигналите за опорочаване на изборите за Народното събрание от 5 юли 2009 г. Вносители са депутати от ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на "Синята коалиция", ПГ "Атака" и ПГ на РЗС. Предвижда се при констатиране на нарушения комисията да изпрати сигнал до Главна прокуратура. Комисията ще има 12 членове на паритетен принцип – по двама от всяка група.

В мотивите вносителите посочват, че многобройните сигнали за нарушения при провеждане на вота за 41-во НС, както и констатациите в докладите на международните наблюдатели от мисиите на ОССЕ и ПАСЕ, са достатъчно основание българският парламент чрез временна анкетна комисия да извърши проверка. Срокът за работа на комисията е два месеца.

В началото на пленарното заседание  председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че депутатът Венцислав Върбанов е подал заявление за напускане на Парламентарната група на "Синята коалиция".

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини