Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева:Направи се всичко необходимо от страна на нашата държава по случая с инцидента в Охрид
06/09/2009

Цецка Цачева:Направи се всичко необходимо от страна на нашата държава по случая с инцидента в Охрид

6 септември 2009 г.


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и много депутати присъстваха на заупокойна молитва за загиналите български граждани в Охрид. Молитвата бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай на 6 септември 2009 г. в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив.

Това, което беше по силите на нашата държава по случая с трагичния инцидент, беше сторено, заяви председателят на парламента в коментар пред представителите на медиите. Тя открои  своевременната намеса на министър-председателя и определи реакциите на всички компетентни институции като отговорни, бързи и ефективни. Причините за катастрофата ще продължат да стоят на вниманието на отговорните институции, заяви Цецка Цачева и посочи, че трагедията е от такъв мащаб, че  неминуемо ще намери отзвук и в Народното събрание . Председателят на парламента изрази още веднъж най-искрени съболезнования и съчувствие на семействата и близките на загиналите, както и искрена надежда за пълно възстановяване на пострадалите ни сънародници .
 

Искам да вярвам, че пътуването е било организирано по всички правила, но ако се констатират пропуски и нарушения, съответните лица ще понесат отговорността си, допълни тя. След внимателен анализ и при необходимост не са изключени и нови законодателни инициативи, заяви председателят на парламента. Тя отбеляза, че целият кръг от проблеми, които се поставят във връзка с причините, довели до трагичния инцидент, ще бъдат във фокуса на вниманието на депутатие в 41-то Народно събрание, в това число и на специализираните парламентарни комисии. Попитана  необходимо ли е към правителството да има звено за бърза реакция при подобни трагедии, председателят на парламента  отговори, че вчерашният ден е бил показателен за това как, когато институциите се намират в координация и си партнират, резултатите за бърза намеса са налице. Бързата намеса касаеше както близките на пострадалите, така и информираността на обществото през целия ден, допълни още тя.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е в Пловдив и за участие в церемонията по поднасянето на венци и цветя пред паметника на Съединението по повод 124-та  годишнина от Съединението на България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини