Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше представено най-новото издание от образователната програма на НС „Първият парламент на България”
14/09/2009

В Народното събрание беше представено най-новото издание от образователната програма на НС „Първият парламент на България”

14 септември 2009 г.

Защо са необходими закони, кои са първостроителите на съвременна България и как е била приета Търновската конституция могат да научат децата от новата образователна книжка на Народното събрание "Първият парламент на България". Тя беше представена в навечерието на новата учебна година от председателя на парламента Цецка Цачева, а първите й читатели бяха младежите от Асоциация „Български детски и младежки парламент”.

На премиерата на изданието присъстваха авторът на текста Зорница Христова, художничката Капка Кънева, консултантът на книжката ст. н.с. от БАН Йорданка Гешева и председателят на Асоциация „Български детски и младежки парламент” Виолета Еленска.

Издаването на книжката е част от инициативите за отбелязване на 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, чието начало беше дадено от моя предшественик – председателят на 40-то Народно събрание Георги Пирински, отбеляза Цецка Цачева. Високо ценя направеното от него, защото благодарение на това сега имаме възможността да представим третата образователна книжка за деца на Народното събрание, допълни председателят на парламента.

Цецка Цачева посочи, че книжката е интересна и за възрастните, тъй като предлага по-различен поглед върху сложната тематика. Изданието дава възможност децата да имат познания за институциите, които са символ на държавността, добави тя.

Председателят на парламента даде висока оценка на участието на деца и младежи в работата по популяризиране на дейността на парламента, защото, по думите й, тази на пръв поглед суха материя, се превръща в нещо много занимателно и интересно в присъствието на малките парламентаристи.

При представянето на книжката авторът на текста Зорница Христова отбеляза, че по традиция на първия учебен ден всички автомобили се движат със запалени фарове, за да обърнат внимание на опасността, която грози децата по пътищата, но не се обръща внимание на по-сериозната опасност в класните стаи – скуката. Историята на Учредителното събрание може да ни научи, че децата имат право, и в известен смисъл и задължение, да участват в управлението на страната си, защото техните прабаби и прадядовци са положили не малко усилия, за да стане това възможно, посочи тя. Надявам се, че тази книжка ще им бъде достатъчно интересна, за да могат добре да запомнят този факт и да не се отказват един ден от това право, добави Зорница Христова.

В шестнадесет богато илюстрирани страници книжката, която може да бъде използвана и като учебно помагало, разказва за дейността и събитията в първия български парламент. Тя съдържа интересни факти за изборите за Учредителното събрание, за най-ярките негови членове и за основните положения в Търновската конституция.

Освен информация и интересни факти за дейността и събитията в първия български парламент и за основните положения в Търновската конституция, в книжката има предложения за интересни игри. Например учениците да нарисуват идеалната държава така, както си я представят, или да измислят свой герб и да гласуват за него.

„Когато хората искат да правят нещо заедно, те имат нужда от правила. Когато искат да имат държава, те имат нужда от закони. Законите са правилата, без които държавата не може да съществува”, е посланието към младите читатели.

Изданието е част от развиваната от Народното събрание политика на активна институционална образователна комуникация. В нейните рамки дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" организира посещения на ученици и студенти в сградата на парламента и поддържа образователни интерактивни сайтове за деца. Книжката ще се разпространява както при такива посещения на деца в Народното събрание, така и от народни представители в избирателните им райони.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини