Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева направи дарения на Регионалния музей и на хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново
22/09/2009

Председателят на парламента Цецка Цачева направи дарения на Регионалния музей и на хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново

22 септември 2009 г.

В Деня на Независимостта - 22 септември, председателят на Народното събрание Цецка Цачева посети великотърновската Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Г-жа Цецка Цачева беше във Велико Търново за участие в тържественото честване на 101-та годишнина от Независимостта на България.

На церемония в гимназията от името на 41-то Народно събрание председателят на парламента дари на Регионалния исторически музей във Велико Търново експозиция, посветена на Независимостта. Преди да бъде изложена в музея, експозицията ще гостува на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Изложбата бе подготвена от Държавна агенция „Архиви” по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта.

Цецка Цачева удостои с почетен плакет «130 години Народно събрание» директора на гимназията Тамара Драганова и направи дарение от книги за училищната библиотека.

По-късно председателят на българския парламент участва в дискусия с ученици – членове на Клуб „Съхрани българското”.

Изпълнена съм с вяра и оптимизъм, защото делото на нашите праотци няма да бъде забравено, докато нашата млада и достойна смяна ревностно пази, тачи и изучава великото дело на плеяда българи, които през бурния 19 век доказаха, че Независимостта на България е национална кауза, заяви председателят на Народното събрание при срещата си с представителите на клуб "Съхрани българското".

Отговаряйки на въпрос на ученик, г-жа Цецка Цачева посочи, че днес България е толкова независима, колкото е била и преди влизането на страната ни в Европейския съюз, защото "това е общност на истински независими държави, които могат да ценят и уважават своя и чуждия суверенитет".

"Вдъхновени от великото дело на предците ни, нека бъдем достойни потомци, с умението си да градим и творим сами историята си, редом със силните европейски държави. Нека докажем, че България може да бъде независима и уважавана държава!", написа г-жа Цецка Цачева в почетната книга на хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в тържествената заря-проверка по повод 101-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В зората на 21 век е още по-ясно, че независимостта е сред жизнено важните характеристики на съвременната държава. Това заяви в словото си председателят на българския парламент.

Независимостта е и висша гражданска ценност. Само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза като независимостта, заяви Цецка Цачева. Вече на повече от едно столетие изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие, допълни тя. По думите й, едва ли сред нас има просветен гражданин, който да не е дълбоко убеден, че независимостта е висша ценност - национална, политическа, държавническа. Така всеки народ търси и намира държавната си идентичност.

Независимо от трудностите, които срещаме по своя път, блясъкът на събитията от преди 101 години ще озарява векове напред надеждите и самочувствието на българския народ. Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки гражданин за достойно европейско бъдеще на страната ни, каза още Цецка Цачева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини