Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Слово на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото честване на Деня на Независимостта на България
22/09/2009

Слово на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото честване на Деня на Независимостта на България

22 септември 2009 г., Велико Търново

Уважаеми господин Кмете,
Ваше Високопреосвещенство,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми членове на България в Европейския парламент,
Ваши превъзходителства, 
Уважаеми генерали, офицери, курсанти,
Уважаеми гражданки и граждани на Велико Търново,
Уважаеми гости,
Драги сънародници,

Висока чест и силно вълнение за всеки български държавник е да говори пред своите сънародници на 22 септември. Денят, в който през далечната 1908 г. е обявена новата, независима европейска държава – България. Денят, който увенчава националните усилия от 19 век за свободна и независима България.

Едва ли сред нас има просветен гражданин, който да не е дълбоко убеден, че независимостта е висша ценност – национална, политическа, държавна. Само чрез нея ние можем да съществуваме пълноценно като нация. Чрез тази ценност всеки народ търси и намира своята държавна идентичност. В зората на 21 век е още по-ясно, че независимостта е сред жизненоважните характеристики на съвременната държава.

Независимостта е и висша гражданска ценност. Само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза като независимостта. Цялото развитие на евроатлантическите държави през последните две столетия доказа, че единствено в развитите граждански общества независимостта е силна и ефективна.

Независимостта е тази, която придава реална плътност на модерния възглед за европейска общност. Само истински независими държави могат да градят мощен Европейски съюз. Само независимите държави могат да уважават и зачитат както своята, така и чуждата независимост. Тези идеи са същността на  съвременното разбиране за партньорство и сътрудничество.

Драги сънародници,

Неоспорима истина е, че преди 101 години – тук, в Старопрестолното Велико Търново, триумфира една справедлива за българския народ кауза. Съединената на 6 септември 1885 г. България обявява своята независимост. Отхвърлени са несправедливите ограничения, наложени от Берлинския конгрес. Дръзко, решително, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на независимостта е защитено достойнството ни.

Вече на повече от едно столетие, изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордост от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека им бъдем достойни потомци, с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави.

Нека винаги черпим вдъхновение от историческото им дело в изграждането и укрепването на българската държава!

Защото, драги сънародници, независимо от трудностите, които срещаме по своя път, блясъкът на събитията отпреди 101 години ще озарява през векове напред надеждите и самочувствието на българския народ. Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки гражданин за достойно европейско бъдеще на страната ни.

Честит празник, България!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини