Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Младите хора са най-ценният капитал, в който се оглежда бъдещето на България, заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на новата учебната година във Великотърновския университет
28/09/2009

Младите хора са най-ценният капитал, в който се оглежда бъдещето на България, заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на новата учебната година във Великотърновския университет

28 септември 2009 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри на 28 септември 2009 г. новата учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. На откриването присъстваха председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и народни представители от всички парламентарни групи.

Не се поколебах да приема любезната покана на ректора на Великотърновския университет проф. Легкоступ, за да бъда днес сред младостта и академизма, в града, пропит от историчност и от спомени за миналото, заяви председателят на парламента в приветствието си при откриването на новата учебна година в университета „Св. св. Кирил и Методий”. Цецка Цачева подчерта, че всички млади хора, избрали да бъдат студенти във Великотърновския университет, са направили решителна крачка към духовността, към висшата нравственост, към дълбоки познания за науката, която са решили да усвоят.

С опита на преподавателите, с техния висок академизъм и желанието им да не оставят нищо непредадено на вас, младите поколения, съм сигурна, че освен забележително минало, Великотърновският университет ще има още по-славно бъдеще, заяви председателят на Народното събрание.

От името на депутатите в 41-то Народно събрание мога да заявя отговорно пред вас, че проблемите на младите хора, на висшето образование, на академизма и науката са основен приоритет за нас и пример за това е проектозакон за развитие на академичното съсловие в България, който ще бъде внесен в парламента в началото на октомври, подчерта Цецка Цачева. Това изразява волята на държавата да полага грижи за младите хора, които са най-ценният капитал, в който се оглежда бъдещето – млади и високообразовани специалисти, които ще работят за България, допълни в приветствието си при откриването на новата учебна година председателят на парламента.

По-късно в изявление за представителите на медиите Цецка Цачева отбеляза, че новият законопроект е подготвен от Министерството на образованието, младежта и науката и предвижда внасянето на съществени промени в разпоредбите на досегашния Закон за висшето образование.

Заедно с проекта на просветното ведомство в парламентарната комисия по наука и образование ще бъде обсъден и доклад с предложения за законодателни промени в системата на висшето образование, приет от Съвета на ректорите, допълни председателят на Народното събрание.

Г-жа Цецка Цачева се разписа в книгата за почетни гости на Великотърновския университет. В нея тя написа: «На Великотърновския университет с пожелание да пребъде във вековете като символите на Велико Търново – Царевец и Патриаршията, за прослава на българщината днес и напред, за чест и гордост на академичното съсловие».

Председателят на парламента удостои ректора Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” Пламен Легкоступ с почетен знак на Народното събрание.

Преди откриването на учебната година Цецка Цачева и народни представители участваха в работна среща на Съвета на настоятелите и ръководството на Великотърновския университет. Основната тема на разговора бяха проблемите на висшето образование и науката в България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини