Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„Бъдещето на АЕЦ „Белене” беше темата на кръгла маса в Народното събрание, организирана от парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм
29/09/2009

„Бъдещето на АЕЦ „Белене” беше темата на кръгла маса в Народното събрание, организирана от парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм

29 септември 2009 г.

„Бъдещето на АЕЦ „Белене” беше темата на кръгла маса на 29 септември 2009 г. в Народното събрание, организирана  от парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм. Сред участниците във форума бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, депутати, представители на Агенцията за ядрено регулиране, на ДКЕВР, на НЕК, експерти.

При откриване на дискусията председателят на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров отбеляза, че една от основните цели на кръглата маса е да започне дебат по отношение на проекта за АЕЦ „Белене”. Сред въпросите, които трябва да получат отговор, са дали "Белене" е необходима и за вътрешна консумация на електроенергия или се прави само за износ,  каква е цената на проекта, кой финансира и кой поема риска,  има ли планове за съоръжения, кога ще бъдат изградени, каква ще е цената на произвеждания ток и дали тя ще бъде конкуретноспособна. Мартин Димитров посочи, че трябва да се обсъди и темата за безопасността, тъй като има данни, че зоната, където ще се строи, е сеизмична.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подчерта на дискусията, че решението за АЕЦ "Белене" трябва да се вземе на база икономическата целесъобразност на проекта. 

Днешната среща идва навреме, защото каквото и да е решението за АЕЦ "Белене", то е толкова важно за българската икономика, че трябва да се вземе на най-широка обществена основа, отбеляза той. По думите му ключов въпрос за решаване на бъдещето на проекта е доколко той ще бъде печеливш за България.

Сред направилите изказвания бяха изпълнителният директор на НЕК Георги Миков, представителят на консултантите по проекта АЕЦ "Белене" Богомил Манчев,  председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Пламен Денчев и Георги Ангелов от Институт „Отворено общество”.

Водещ на дискусията беше заместник-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Стоян Мавродиев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Комисията за финансов надзор

    Последни новини