Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Слово на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева на тържественото честване на 162-та годишнина от рождението на Христо Ботев
06/01/2010

Слово на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева на тържественото честване на 162-та годишнина от рождението на Христо Ботев

6 януари 2010 г., Борисовата градина, София

Уважаеми господин Ботйов,
Уважаеми народни представители,
Ваши Превъзходителства,
Драги ученици,
Уважаеми граждани,

Всеки народ има своя национален Пантеон. И за величието на всеки народ се съди по неговите велики личности. България има Ботев! Ботев, който ни даде нашата, българската мяра за национално и човешко достойнство. Ботев – недостигнатият и неповторим пример за саможертва.

Малко е да се каже онова, което всички знаем от учебниците – гениален поет и публицист, революционер, демократ и хуманист. Много по-важно е, че Ботев завинаги е вграден в живата културна и историческа памет на България. Той е неизчерпаемият извор за националното ни самочувствие, безусловното ни основание за европейско достойнство.

Пред Ботев се прекланяме, пред Ботев се удивляваме, пред Ботев тръпнем. Ботев е образът на всичко безценно, възвишено и велико, което изгражда като обществен идеал епохата на българското Възраждане.

Тъкмо днес е важно да си припомним, че Ботев е един от първите големи европейски умове на България и един от първите големи български гласове в Европа. Словото на Ботев е в ценностната съкровищница на европейското културно наследство. Безсмъртното му дело е ярка светлина по пътя на общоевропейския порив към свобода, демокрация и справедливост.

За нас, наследниците на Ботев, е привилегия да заявим, че споделяме високите хуманни идеали, демократичните ценности и непоколебимата вяра на гениалния поет в бъдещето на България.

Днес е 6 януари от четвъртата година на членството на България в Европейския съюз – от битието на Родината ни в Общността на свободните, просветени и напредничави народи на стария континент. Ботев би се гордял с този наш успех.

Остава и ние да отстояваме способността си да бъдем достойни за Ботев! И по ботевски да помним, че човеколюбието, свободата и демокрацията са достойни за саможертва!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини