Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Работна среща по проблеми, свързани с диабета при децата, се проведе в парламента по инициатива на председателя на комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов
12/01/2010

Работна среща по проблеми, свързани с диабета при децата, се проведе в парламента по инициатива на председателя на комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов

12 януари 2010 г.

Работна среща по проблеми, свързани с диабета при децата, се проведе на 12 януари 2010 г. в Народното събрание по инициатива на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов.

Над 8.3 процента или 512 хиляди души в България са болни от  диабет, а децата с диабет са 3500, посочи д-р Лъчезар Иванов. В България има само 20  инсулинови помпи, 15 от които се ползват от деца, а това е  най-съвременният метод за компенсиране на инсулина, обясни  той. По думите му  една инсулинова помпа струва между 7500  и 8000 лева, а консумативите за нея - между 260 и 460 лева на месец.

Според националния консултант по ендокринология Сабина Захариева трябва да има национален диабетен регистър. Това би решило голяма част от въпросите на захарния диабет - ще имаме представа за точния брой диабетици в България и на тази основа могат да се направят сериозни анализи и прогнози за видовете инсулин, за диагностичните методи, за тест лентите, аргументира се тя.

Второто направление, по което трябва да се работи, е превенцията и ранната диагностика, но това също ще стане на базата на такъв регистър, коментира Захариева. Според нея много важно е и да се обучават болните от диабет, за да са наясно със състоянието си и да са информирани какво трябва да правят.

Заместник-директорът на Националната здравоосигурителна каса д-р Албена Златарева отбеляза на дискусията, че ще са необходими допълнителни около 40 милиона лева, ако се приемат исканията на асоциацията на деца, болни от диабет, за увеличаване на броя на тест лентите от 1100 на 1800 годишно, а за пациентите над 18 години - от 150 на 600, и ако се удовлетворят и настояванията за поемане на разходите за инсулинови помпи.

Касата ще предложи на производителите да предоставят безплатно глюкомерите, а касата да заплаща само тест лентите, за да може да си позволи да заплаща повече тест ленти.

Председателят на Националната асоциация на децата, болни от диабет Елисавета Костова отбеляза, че България е единствената държава, в която касата не поема нищо от разходите по купуването на инсулинови помпи. Тя обясни, че от асоциацията са съгласни броят на тест лентите, заплащани от касата за пациенти до 18 години, да остане 1100 годишно, но да се увеличи поне броят на тест лентите за хората над 18 години.

В срещата участваха народни представители, заместник-министърът на здравеопазването проф. Мила  Власковска, експерти от министерството, представители на Националната здравноосигурителна каса, пациентски и  неправителствени организации.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини