Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Започна четвъртата Стажантска програма за млади роми към Народното събрание
16/02/2010

Започна четвъртата Стажантска програма за млади роми към Народното събрание

16 февруари 2010 г.

Показалият най-добри резултати стажант от четвъртата програма за млади роми към Народното събрание ще бъде назначен на работа в администрацията на 41-то Народно събрание. По този начин на дело ще покажем, че онези, които са компетентни, амбицирани, искат и могат, трябва да имат достъп до всички нива на държавната администрация и стопанския живот, заяви председателят на парламента Цецка Цачева на официалното представяне на програмата на 16 февруари 2010 г. в Народното събрание.

Инициативата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя се осъществява с подкрепата на Институт „Отворено общество” – София, Програма „Рома”, Националния демократически институт на САЩ (НДИ) и Клуба на завършилите стажантската програма за млади роми към НС.

При представянето на програмата председателят на парламента отбеляза, че тя дава възможност за обучение на млади хора–роми, които имат интерес към различните сфери на общественополитическия живот. Дължим тази традиция на заместник-председателя на 40-то Народно събрание Филип Димитров, но съставът на 41-вия парламент има амбицията тази програма да бъде осъществена на по-високо образователно ниво, подчерта Цецка Цачева. За първи път тази година стажантите ще бъдат приобщени към програмата „Студенти на стаж към парламента”, която има традиции и много добри резултати, обясни тя и допълни, че на младежите ще бъдат възложени редица задачи по конкретни теми, които след това ще бъдат от полза за народните представители. Председателят на Народното събрание уточни, че ръководството на парламента се е съобразило с изявеното от стажантите желание да подпомагат работата на различните постоянни комисии, сред които тази по труда и социалната политика, по здравеопазването, по регионалната политика. „На добър път! Няма да ви е лесно, но ще ви бъде интересно!”, обърна се Цецка Цачева към стажантите.

Американският посланик в България Джеймс Уорлик поздрави председателя на Народното събрание затова, че е част от тази програма и безрезервно я подкрепя. Филип Димитров изрази задоволство, че инициативата има достойно продължение с амбицията да приобщава все повече хора от ромски произход към дейността на държавните институции.

Изпълнителният директор на Институт „Отворено общество” – София Георги Стойчев също изрази благодарност за личната ангажираност на Цецка Цачева с програмата и за инвестираните от ръководството на парламента време и усилия за реализиране на програмата на по-високо ниво.

Стажантската програма цели да разшири познанията на млади хора от ромски произход за законотворческия процес и процеса на вземане на решения в държавата. Чрез нея се представя другото лице на ромската общност – на младите, образовани хора, готови да дадат своя принос за развитието на българското общество. Младежите ще присъстват на заседания на различни парламентарни комисии, на пленарни заседания и на парламентарен контрол.

Сред повече от 40 кандидати, явили се на конкурса за участие в програмата, са избрани 10 млади роми от София, Велико Търново, Видин, Враца, Лом, Лесново, Ракитово, Хайредин и Койнаре. Те са на възраст между 20 и 32 години и са с висше образование или студенти. Всеки от тях ще получи практическа задача по време на двумесечния си стаж в Народното събрание.

От началото на стажантската програма през 2007 г. досега възможност да стажуват в парламента са получили 30 младежи от ромски произход.

Американският посланик Джеймс Уорлик, заместник-председателят на 40-то Народно събрание Филип Димитров, съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и програмният координатор на Националния демократически институт Деница Сачева присъстваха на представянето на програмата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини