Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева разговаря с младежите, спечелили първо място на конкурса на Европейския парламент „Евроскола”
22/02/2010

Председателят на парламента Цецка Цачева разговаря с младежите, спечелили първо място на конкурса на Европейския парламент „Евроскола”

22 февруари 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря на 22 февруари 2010 г. с българския отбор, който спечели първо място на официалния конкурс за ученици на Европейския парламент „Евроскола” в Страсбург. На форума, в който участваха млади хора от 22 европейски страни, България беше представена от ученици и преподаватели от Профилираната гимназия с изучаване на чужди езици „Свети Методий” в София.

Ученичката Десислава Лазарова разказа на председателя на парламента за посещението на отбора в Европейския парламент през януари и отбеляза, че там младежите са научили много неща не само за Европарламента, но и за самите себе си. Тя уточни, че в рамките на конкурса младите хора са били разделени в шест групи, в които са дискутирали актуални за Европейския съюз теми – бъдеще в Европа, борба срещу бедността и социалната изолация, околна среда и климатични промени, политика на заетост, безработица и демокрация. След това излъчените президент и протоколчик на всяка от шестте групи са представили доклад в пленарната зала на Европейския парламент пред всички участници в конкурса. Двама протоколчици и един президент са били представители на българския отбор, а докладът по темата „Борба срещу бедността и социалната изолация” е първият „приет” документ в Европейската година за борба срещу бедността и социалното изключване – 2010”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че й е изключително приятно да се среща с млади и вече успели хора, защото най-ценният капитал на България са децата. Имах възможност да се срещна с успели информатици, математици, спортисти, с деца, които покоряват високи върхове в изкуството, всеки в сферата, в която е решил, че има 1 процент талант, за да започне да надгражда с 99 процента труд, посочи тя и допълни, че тези младежи трябва да получат подкрепа от институциите и гражданското общество.

Не трябва да губите този хъс, този заряд, който сте получили в Страсбург, защото политиката това е всеки един от нас, обърна се Цецка Цачева към младежите. Ще бъда много щастлива, ако този интерес към Европейския парламент, провокира и интереса ви към нашия национален парламент, защото тук е не по-малко интересно и това, което сте видели, че се случва в Страсбург, се случва и в Народното събрание, заяви тя и добави, че младежи са много чести гости на парламента. Председателят на Народното събрание пожела на учениците да са здрави и да използват ползотворно всеки час в училище. Много ще се радвам, ако скоро се срещнем с вас, като членове на Народното събрание, а след това и на Европейския парламент, заяви Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание връчи на учениците почетен плакет „130 години Народно събрание”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини