Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе на официално посещение в Руската федерация
15/03/2010

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе на официално посещение в Руската федерация

15 – 16 март 2010 г.

Големите енергийни проекти между България и Русия бяха централна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко. Парламентарна делегация, водена от председателя на българския парламент, бе на официално посещение в Руската федерация на 15 и 16 март 2010 г. В състава на българската делегация бяха заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, председателят на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и народните представители Ирена Соколова, Делян Добрев, Димитър Лазаров и Георги Колев.

Това е първата ни среща с председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, заяви след разговора в изявление за медиите руският енергиен министър. „За нас е много важно в реализацията на големите енергийни проекти, съвместно с България, да имаме открит диалог със законодателната власт. Споделям разбирането, че при установените конструктивни контакти с новото българско правителство, е необходимо да имаме и конструктивно взаимодействие с българския парламент. По време на разговора обсъдихме и въпроса за стартиране на проекта АЕЦ „Белене”, отбеляза руският енергиен министър. „Искам да ви информирам, че законодателната власт в България има нагласа да осигури успешното реализиране на тези проекти, като осъществява тясно взаимодействие с изпълнителна власт”, изтъкна още той.

На въпрос какво ще се случи, ако не се намери стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, Сергей Шматко отговори: „Ние много се радваме, че установихме диалог с българското правителство за реализирането на проекта „Белене”. Днес този проект вече се реализира, отбеляза Шматко. Това не е само руско-български проект, това е проект с ясно изразен европейски характер. Участват големи компании на Франция и Германия с доставка на оборудване повече от 1 милиард евро. Проектът напълно отговаря на европейските изисквания и получава политическа поддръжка от Европа, каза Сергей Шматко. Затова ние ще се придържаме в бъдеще към този формат. Сигурни сме, че проектът за АЕЦ „Белене” без съмнение ще намери подкрепа. Руската федерация е готова да окаже  съответна финансова подкрепа до намирането на стратегически инвеститор. С председателя на Народното събрание имахме възможност да обсъдим целия този кръг от проблеми”, посочи министърът на енергетиката на Русия.

В изявлението пред български и руски представители на медиите, председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи разговора като изключително открит и конструктивен. „Установих, че министър Шматко е добре запознат с обществените нагласи в България по отношение реализирането на тези значими енергийни проекти и по-специално с притесненията на българските граждани за екологичните последствия и въздействие от тях. Това очевидно е резултат от интензивния диалог, който се води на ниво изпълнителна власт, в частност в междуправителствената комисия и между двамата енергийни министри – Сергей Шматко и Трайчо Трайков”, заяви Цецка Цачева. Според нея руската страна разбира, че в условията на откритост и прозрачност е много важно българското общество да бъде информирано и запознато с ползите от тези проекти, като разбира се не трябва да бъдат премълчавани и някои възможни негативни последици.

По отношение на проекта Бургас-Александруполис, председателят на Народното събрание отбеляза, че Русия проявява търпение за подготовката на необходимата екологична експертиза. Желанието и на двете страни е тези проекти да не застрашат чистотата на българската природа, отбеляза след разговора председателят на Народното събрание. Цецка Цачева посочи, че България консултира енергийните проекти с Европейския съюз, за да бъдат прозрачни за всички партньори. Тя подчерта, че страната ни се стреми да изгражда своите отношения в енергийната област в рамките на Общата енергийна политика на Европейския съюз. Цачева потвърди, че предстои Народното събрание да приеме дългосрочна енергийна стратегия на страната, която отразява обективно реалните нужди на България от енергия, работата, която се извършва в ЕС в контекста на изграждане на обща енергийна политика на съюза, както и тенденциите в енергийния диалог на Европа. На срещата с руския енергиен министър председателят на Народното събрание Цецка Цачева е подчертала, че за България е от особено икономическо и социално значение гарантирането на постоянни доставки на енергоносители от Русия и недопускане на криза в доставките на газ, каквато се случи през януари 2009-та и от която най-силно пострада нашата страна.

През първия ден от посещението българската парламентарна делегация поднесе венци на паметника на падналите за освобождението на Плевен руски войни и на паметника на Светите братя Кирил и Методий. В Москва българските парламентаристи се поклониха пред мощите на Св. Иван Рилски, които се съхраняват във възстановената църква „Света Троица” в центъра на руската столица. Храмът е един от малкото, които създават исторически облик на Москва, отбеляза пред българските гости отец Арсений от храма „Света Троица”.

Българската парламентарна делегация бе приета от председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Сергей Миронов. В хода на разговора бе обсъдено развитието на контактите между законодателните институции на двете страни. Потвърдено бе общото желание за тяхното по-нататъшно задълбочаване, в това число на равнище парламентарни комисии и групи за приятелство.

Ролята на парламентаристите за развитието на двустранния диалог във всички области на българо-руските отношения бе централна тема и на срещата на българската делегация с председателя на Държавната дума на Руската федерация Борис Гризлов. В разговора бе отделено важно място на търговско-икономическите отношения, като бе изтъкната ролята на Русия като значим партньор на нашата страна. Като проблем, по който следва да се предприемат нови стъпки, е голямото отрицателно външно-търговско салдо. Българските и руските парламентаристи констатираха, че продължава да се развива и усъвършенства договорно-правната база на двустранните отношения. На завършващ етап на подготовка се намират няколко нови споразумения, които ще регулират отношенията в различни област: социалното осигуряване, здравеопазването и медицинската наука, научно-техническото сътрудничество и др.

Със среща с председателя на правителството на Москва Юрий Лужков приключи официалното посещение на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В разговора бе подчертано, че преките контакти с Москва заемат водещо място в целия комплекс на българо-руските отношения. Със задоволство бе отбелязано, че проведената през 2009 г. Година на България в Русия активизира връзките между двете страни и столици. От българска страна с благодарност бе подчертана ролята на Москва и нейното правителство за успешното провеждане на поредицата от значими културни прояви. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предаде покана на Юрий Лужков от кмета на София Йорданка Фандъкова да посети българската столица.

Българската парламентарна делегация поднесе цветя пред монумента „Победа”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини