Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента се срещна с Всеарменския патриарх
26/06/2002
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ВСЕАРМЕНСКИЯ ПАТРИАРХ КАТОЛИГОС КАРЕКИН ВТОРИОтношенията между българския и арменския народ имат многовековна история и тя правдиво се отразява в отношенията между нашите две църкви, подчерта на срещата Всеарменският патриарх Католигос Карекин Втори. Ние дойдохме тук, за да укрепим още повече сътрудничеството и братските връзки между нашите църкви, допълни той – особено днес, когато полагаме усилия да преодолеем всичко, останало от годините на атеизма, а за да изпълним тази мисия, имаме нужда от взаимна подкрепа. Нашите взаимоотношения са топли и братски и се надявам в бъдеще да станат още по-силни, заяви Всеарменският патриарх. Той благодари за това, че арменските общности в България се развиват и процъфтяват. Радваме се, че отношенията между нашите две страни се развиват на ново – много добро ниво, допълни Католигос Карекин Втори и изрази надежда, че ще продължат още повече да се задълбочават – във всички сфери на обществения живот – икономическа, политическа, културна.
Според проф. Герджиков отношенията между двата народа и църквите са традиционно приятелски и добри. Парламентът, подчерта той, се стреми да подпомогне единството на българската църква – да преодолее разкола от десет години насам. На дневен ред, подчерта той, е приемането на нов закон за вероизповеданията. Той уведоми госта, че в момента се разглеждат три проекта. Ще бъде създаден един закон, който да уреди по сполучлив начин единението на българската църква, заяви Огнян Герджиков. В България се наблюдава връщане към вярата, към Бога и ние трябва да подпомогнем този процес, защото българската църква винаги е играла изключително важна роля в историята на нашия народ, подчерта на срещата председателят на парламента.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини