Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Кръгла маса „Необходими законодателни промени за подобряване работата на Търговския регистър” се проведе в Народното събрание
08/06/2010

Кръгла маса „Необходими законодателни промени за подобряване работата на Търговския регистър” се проведе в Народното събрание

8 юни 2010 г.

Кръгла маса „Необходими законодателни промени за подобряване на работата на Търговския регистър” се проведе на 8 юни 2010 г. в Народното събрание. Организатори на форума бяха парламентарните комисии по правни въпроси и по икономическа политика, енергетика и туризъм съвместно с Американската търговска камара.

Председателят на комисията по правни въпроси Искра Фидосова отбеляза при откриването на форума, че той е добър пример за взаимодействието между държавната власт в лицето на законодателната и изпълнителната и представителите на бизнеса и неправителствения сектор. Идеята ни е по този начин да търсим решения, които да доведат до по-ефективна регулаторна рамка на стопанския живот в страната, допълни тя. Председателят на правната комисия посочи, че с предлаганите изменения в закона за Търговския регистър ще се достигне до оптимизиране на държавната администрация и увеличаване на ефективността на работата й. Искаме услугите в публичния сектор да стават по-качествени, по-бързи и в същото време по-икономични, добави Искра Фидосова.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков очерта  проблемите, свързани с функционирането на Търговския регистър, и стъпките за тяхното разрешаване. Добрата регистрация на бизнеса е и борба със сивия сектор, защото, ако регистърът не е добър, се създава възможност за злоупотреби, отбеляза вицепремиерът. Според него трябва да се мисли за по-добра законова регламентация на защитата на търговските марки и фирмените наименования. Той посочи, че в момента на стартиране на регистъра се е получило голямо натрупване на сходни фирмени имена.

Заместник-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев смята, че в Закона за Търговския регистър трябва да бъдат направени  допълнителни промени, с които се  насърчава използването на електронни документи, електронен подпис, по-голяма бързина на регистрацията, защита на интелектуалната собственост. Търговският регистър е стъпка в посока въвеждане на идеята за електронно правителство, подчерта Мавродиев.

Търговското аташе на САЩ у нас Скот Позъл похвали правителството за въвеждането на единния търговски регистър и го определи като правилна мярка, която осигурява по-голяма прозрачност, което интересува особено много чуждите инвеститори.

В кръглата маса участваха и заместник-министърът на правосъдието Жанета Петрова, изпълнителният директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев, депутати, дипломати, представители на БСК, БТПП, КРИБ.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини