Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Реалност, предизвикателства и перспективи пред професионалистите по здравни грижи в България”
22/06/2010

Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Реалност, предизвикателства и перспективи пред професионалистите по здравни грижи в България”

22 юни 2010 г.

Под патронажа на заместник–председателя на 41-то Народно събрание и председател на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов в парламента се проведе кръгла маса на тема „Реалност, предизвикателства и перспективи пред професионалистите по здравни грижи в България”. Дискусията е организирана от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Заместник-председателят на Народното събрание отбеляза, че темата на форума е изключително актуална и от особено значение не само за българските професионалисти по здравни грижи, но и за българската здравна система като цяло. Той посочи, че общият брой на медицинските сестри в България е критично нисък, наблюдава се тенденция за траен отлив от професията, стотици медицински сестри напускат страната.

Българското сестринство е в дълбока криза поради липса на политика за развитие на сектора в последните 20 години, почти 50 на сто от сестрите са напуснали страната или професията, отбеляза председателят на асоциацията Станка Маркова. След приемането на България в ЕС, всяка година в чужбина емигрират около 1200 медицински сестри, допълни тя. По думите й България се нуждае от още 35 000 медицински сестри, за да се достигне минималното клинично съотношение лекари-медицински сестри, което е 2:1. В ЕС средно на 100 000 души население има 750 медицински сестри, а у нас това съотношение е 425 на 100 000.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи предлагат началната стартова заплата на медицинските сестри да бъде не по-ниска от 2,5 минимални работни заплати за страната, както и целево финансиране от НЗОК за заплащането на медицинските сестри, работещи при общопрактикуващи лекари, съобразно брой пациенти и извършена дейност.

Сред предложенията са още създаване на нормативна база за разкриване на центрове и домове за здравни грижи, в които работят медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и други, като дейностите в тях се заплащат от НЗОК или други финансови източници (общински бюджет, доброволни здравно-осигурителни фондове, директни плащания от пациенти, дарения и други). БАПЗГ настоява Министерството на труда и социалната политика (МТСП) да включи професията "Здравен асистент" в националния класификатор на длъжностите и професиите и да окаже подкрепа за квалификацията на здравния асистент чрез оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов обеща предложенията на асоциацията да бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването и МТСП, които да изготвят свои становища. Всички предложения ще бъдат разгледани в Комисията по здравеопазване и ще се сформира работна група за изготвяне на законодателни промени, допълни Иванов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини