Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Засилено търговско-икономическо сътрудничество, регионално партньорство и преки връзки между градове и области са сред приоритетите в отношенията между България и Украйна, констатираха Цецка Цачева и украинският й колега Володимир Литвин
13/09/2010

Засилено търговско-икономическо сътрудничество, регионално партньорство и преки връзки между градове и области са сред приоритетите в отношенията между България и Украйна, констатираха Цецка Цачева и украинският й колега Володимир Литвин

13 септември 2010 г.

Засилено търговско-икономическо сътрудничество, регионално партньорство и преки връзки между градове и области са сред приоритетите в отношенията между България и Украйна. Това констатираха на срещата си на 13 септември 2010 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Върховната Рада на Украйна Володимир Литвин. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на двудневно официално посещение в Украйна.

След разговора Володимир Литвин отбеляза важността на икономическите отношения между двете страни. С днешната визита на официалната българска делегация, по думите му, се прекратява паузата в парламентарното сътрудничество между България и Украйна. Той допълни, че се надява сътрудничеството между двете страни да бъде поставено на качествено ново равнище и да бъде по-системно и ефикасно. Удовлетворен съм, че съвпадат визиите ни за двустранната и регионалната политика, както и сътрудничеството с Европейския съюз, отбеляза председателят на Върховната Рада. Опитът на България в транспонирането на европейското законодателство може да бъде от полза на Украйна, посочи Цецка Цачева. Тя допълни, че Народното събрание може да съдейства и за връзките на Върховната Рада с Европейския парламент.

Председателят на българския парламент даде висока оценка за политиката на украинските власти към съхраняването на езиковата култура и идентичност на етническите българи, населяващи Украйна. Тя допълни, че българската общност играе ролята на мост в отношенията между двата народа и съдейства за активизиране на двустранните връзки в различни области.

Двамата председатели се договориха и за по-интензивни контакти на ниво парламентарни комисии, най-вече в областта на икономиката, енергетиката, туризма и културата.

Визовият режим между България и Украйна беше сред темите, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Върховната Рада на Украйна Володимир Литвин. Двамата успяха да обменят и опита си като председатели на  законодателните органи на двете страни, докато разглеждаха пленарната зала във Върховната Рада.

Официалната ни делегация посети Националния Киево-Печорски историко-културен музей, след като Цецка Цачева поднесе венец на Гроба на незнайния воин на Площада на Славата в Киев.

По-късно тя се срещна с министър-председателя на Украйна Николай Азаров. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Председателят на Народно събрание отбеляза, че има неизползвани ниши в икономическото партньорство. Трябва да бъдат положени повече усилия за подобряване на взаимния стокооборот, тъй като износът за Украйна от България е в пъти по-малък, допълни Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че България се подготвя сериозно за предстоящата сесия на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се предвижда да бъде проведена в Киев в началото на месец октомври 2010 г. На нея ще бъде направен пълен преглед на двустранните отношения и ще бъдат очертани перспективите за бъдещото партньорство. Сътрудничеството в областта на енергетиката също бе сред темите на разговора.

Българските депутати се срещнаха и с членовете на депутатската група на Върховната Рада на Украйна за междупарламентарни връзки с Република България.

Председателят на парламента Цецка Цачева откри ІІІ-тия фестивал на съвременното българско кино в Киев. Българските парламентаристи бяха специални гости на фестивала, който показва едни от най-добрите и титуловани български филми, спечелили награди на престижни международни кинофестивали. Участниците и гостите бяха приветствани от известния композитор и певец Михаил Белчев.

На 14 септември 2010 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева и българските депутати ще посетят Одеса. Те ще се срещнат с председателя на Одеската областна рада Николай Скорик и с председателя на Одеската градска рада Едуард Гурвиц. В сградата на Общоукраински център за българска култура председателят на българския парламент и водената от нея делегация ще се срещнат с българската общност в Одеса.

Цецка Цачева ще открие и изложбата „Епохата на цар Фердинанд І”, посветена на 100-годишнината на Генералното консулство в Одеса.

В делегацията са включени народните представители Павел Димитров, председател на Групата за приятелство България – Украйна, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, Николай Мелемов (ПГ на ПП ГЕРБ), Красимир Минчев (ПГ на ПП ГЕРБ), Касим Дал (ПГ на ДПС)  и Стоян Иванов (ПГ на партия Атака). В състава на делегацията са също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов и директорът на Столична библиотека Михаил Белчев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини