Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание ще подкрепи инициативата за изграждане на първия паметник на българските опълченци извън България, заяви председателят на парламента Цецка Цачева по време на посещението си в Украйна
14/09/2010

Народното събрание ще подкрепи инициативата за изграждане на първия паметник на българските опълченци извън България, заяви председателят на парламента Цецка Цачева по време на посещението си в Украйна

14 септември 2010 г.

Народното събрание ще подкрепи изграждането на първия паметник на българските опълченци извън България, който ще се намира в украинския град Болград. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на посещението си в Одеса на 14 септември 2010 г. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, беше на двудневно официално посещение в Украйна.

Цецка Цачева подчерта, че реализирането на този проект е една благородна инициатива. Затова ще предложи още на първия Председателски съвет на парламента Народното събрание да се включи с финансова подкрепа. Изграждането на монумента, който ще наподобява паметника на Шипка, е започнало през май тази година. Според проекта на деветметровата кула ще бъдат изписани имената на 210 български опълченци от Бесарабия. Той ще бъде открит на 3 март 2012 г.

В резиденцията на Одеската областна рада Цецка Цачева се срещна с председателя Николай Скорик. Председателят на Народното събрание изтъкна значението на черноморското сътрудничество за развитието на отношенията между България и Украйна и съобщи, че през октомври се предвижда в Киев да се състои заседание на двустранната правителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

На срещата с председателя на Одеската градска рада Едуард Гурвиц Цецка Цачева благодари за доброто отношение към българите в Украйна. Те са живият мост между двата народа, каза председателят на Народното събрание.

По-късно българските парламентаристи се срещнаха с представители на българската общност в града. Нито един българин извън пределите на страната ни не е забравен, заяви пред тях Цецка Цачева. Директорът на Столичната библиотека Михаил Белчев дари на библиотеката на Общоукраинския център за българска култура книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните”, за която се твърди, че е вдъхновявала Паисий Хилендарски за написването на „История Славянобългарска”. По официални данни българите в Украйна са 204 600 души, което е 0,4 на сто от населението в страната. Според изследователи на българската общност обаче, ако се вземе предвид и броят на смесените бракове, двойно повече са гражданите в Украйна от български произход - 500 000 души. В Одеската област живее най-многобройната група етнически българи - 150 600 души, в столицата Киев те са около 2000 души.

Цецка Цачева откри и изложбата „Епохата на цар Фердинанд І”, посветена на 100-годишнината на Генералното консулство в Одеса.

В парламентарната делегация бяха народните представители Павел Димитров, председател на Групата за приятелство България – Украйна, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, Николай Мелемов (ПГ на ПП ГЕРБ), Красимир Минчев (ПГ на ПП ГЕРБ), Касим Дал (ПГ на ДПС)  и Стоян Иванов (ПГ на партия Атака). В състава на делегацията бяха също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов и директорът на Столична библиотека Михаил Белчев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини