Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба "БАН и техниката" гостува в Народното събрание
16/09/2010

Изложба "БАН и техниката" гостува в Народното събрание

16 септември 2010 г.

Изложба "БАН и техниката" гостува в Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на БАН акад. Никола Съботинов откриха експозицията на 16 септември 2010 г. в северното фоайе на Народното събрание.

Председателят на парламента отбеляза, че Народното събрание е домакин на уникална изложба, която дава визия и характеристика на най-високите достижения на учените, членове на БАН. Държавните институции на Република България съзнават висшата научна и практическа цел, която си поставят учените от БАН, заяви Цецка Цачева. В същото време ние сме в дан на българските учени, защото не съумяваме, по редица обективни причини, да направим  възможни още повече научни достижения, допълни тя. По думите й в съвременния глобален свят, когато новите технологии са не само гаранция за просперитет на гражданите на отделните държави, но и посока към развитие на човечеството като цяло, все по-настойчиво се поставят проблемите за създаване на такива условия, в които наистина учените на България, обединени в БАН, да могат да покажат своите високи достижения не само в пределите на държавата, но и навън.

Цецка Цачева посочи, че изложбата ще стане достояние на всички граждани, които посещават сградата.
На изложбата могат да бъдат видяни най-нови уреди и апаратури, разработени в БАН. Сред тях са българска апаратура за големия адронен колайдер в ЦЕРН, последни разработки в съвременните оръжия и системи за охрана, нови уреди за лечение на рак, свръхчувствителни измервателни уреди, както и някои от последните изобретения на млади учени от БАН.

В експозицията е включена една от първите в света системи за охрана с изкуствен интелект и автономни датчици. За пръв път масовите потребители на охранителни продукти ще могат спокойно да спят нощем, доверявайки се на сензорите с изкуствен интелект, които преценяват самостоятелно степените на опасност за охраняваните обекти. Представени са и нови иновативни решения за защита, като напълно новата и първа в света анти-РПГ броня за хеликоптери, комплекс за охрана на пристанища от терористични заплахи, системи за охрана на стратегически обекти, нови взриватели, мини и друга военна и охранителна техника. Особено оргинална разработка е анти-хеликоптерната мина, предназначена да неутрализира въздушни терористични атаки.

На изложбата е показан и безконтактен електромер, който използва високотехнологичен мултисензор и едновременно и независимо измерва стойността и направлението на магнитното поле, както и температурата на околната среда. За определяне на консумираната електрическа енергия се използва безконтактен принцип – с помощта на новия мултисензор се измерва магнитното поле, генерирано от протичащия ток към включен товар.
От БАН представят и последното поколение на фамилията учебни мини роботи “РОБКО” и многофункционален робот – сянка, подпомагащ самостоятелния живот на възрастните хора. Експозицията ще гостува на Народното събрание до 24 септември 2010 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини