Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева: Българските учени, които работят в ЦЕРН, имат достойно място там и са високо ценени
28/09/2010

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева: Българските учени, които работят в ЦЕРН,  имат достойно място там и са високо ценени

28 септември 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри на 28 септември 2010 г. семинар "Българската индустрия и ЦЕРН".

Българските учени, които работят в ЦЕРН /Европейската организация за ядрени изследвания/, имат достойно място там и са високо ценени, заяви в изказването си председателят на  парламента. Цецка Цачева съобщи, че е получила това уверение  по време на посещението си в Швейцария и лично се е  убедила в сериозната наука, която се прави в ЦЕРН. Тя посочи, че е била още по-впечатлена от факта как българският бизнес и българската икономика участват със свои високотехнологични изделия и такива, които не се произвеждат от други държави, в този проект. Под различни форми ЦЕРН се посещава от млади български учени и ученици, а изследователи от ЦЕРН имат възможност чрез лекционни форми да представят постиженията, отбеляза Цецка Цачева.

По думите й българската държава съзнава, че е в дълг към нашите учени в организацията. Председателят на Народното събрание посочи, че трябва да бъдат създадени условия за по-нататъшното развитие на българската наука. Цецка Цачева подкрепи идеята в централата на Европейската организация за ядрени изследвания да бъде организирана изложба с последните достижения на българската индустрия и бизнеса.

Председателят на парламентарната комисия по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков отбеляза, че фирмите имат иновационна мощ, но нямат изследователски потенциал и тук е ролята на държавата да направи връзката между икономика и знание. Той пожела българските учени да се чувстват спокойни за своето битие и да дадат най-доброто за развитие на българската наука.

Ние изследваме не само Вселената, но и атома, и протона, занимаваме се с астрофизика, астрономия, а големият ускорител на частици работи много добре в момента, заяви пред участниците в семинара проф. Ролф Хойер, генерален директор на ЦЕРН. По думите му организацията има програма за обучение на студенти в различни области на науката, партнира си с различни университети, научни и производствени звена в България.

Изказвания при откриването на форума направиха и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини