Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Меморандум, предвиждащ създаването на Българо-марокански бизнес съвет, беше подписан през последния ден от официално посещение в Мароко на българската парламентарна делегация
07/12/2010

Меморандум, предвиждащ създаването на Българо-марокански бизнес съвет, беше подписан през последния ден от официално посещение в Кралство Мароко на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В присъствието на българските парламентаристи документът бе подписан в Казабланка от председателите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев и на Генералната конфедерация на мароканските предприятия Мохамед Тамер. С документа двете страни се договарят за създаването на съвместен бизнес съвет, който ще спомогне за по-доброто взаимодействие и партньорство между деловите среди в двете държави.

Строителство на жилища и магистрали, както и износ на лекарства са сферите, в които българският бизнес се надява да участва в Мароко. Нашите фирми са конкурентоспособни, а в Мароко има добри условия за бизнес, каза пред журналисти изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков. По думите му кралството има сериозна социална програма за изграждане на жилища - около 160 000 за две години. Шанс имало да се включим и в енергийни проекти.

Българската страна е силно заинтересована от подписването на меморандума, посочи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя изрази убеденост в добрите условия за бизнес в Мароко и увери, че управляващите у нас се стремят да създават законодателство, което да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме най-ниските данъци в Европейския съюз, отбеляза председателят на Народното събрание.

Меморандумът за разбирателство е точката, от която ще продължи развитието на мароканския и българския бизнес, казаха от страна на Генералната конфедерация на мароканските предприятия. От конфедерацията отбелязаха, че миналата година е била добра за Мароко в икономическо отношение.

Парламентарната делегация и председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъстваха на 6 декември 2010 г. на галаконцерта на Софийската опера и балет в националния театър "Мохамед Пети" в Рабат. Гостите бяха приветствани от министрите на културата на България и Мароко Вежди Рашидов и Бенсалем Химиш.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини