Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове проведе среща-дискусия с български членове на Европейския парламент
21/01/2011

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещна на 21 януари 2011 г. с български членове на Европейския парламент. В дискусията участваха евродепутатите Кристиан Вигенин, Илияна Йотова, Антония Първанова, Андрей Ковачев, Станимир Илчев и Ивайло Калфин. В срещата взеха участие председателят на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-министърът на външните работи Константин Димитров. Модератор беше председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Моника Панайотова.

На срещата-дискусия заместник-министърът на външните работи и председател на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет Константин Димитров отбеляза, че възстановяването на редовния диалог между народните представители от българския парламент и българските евродепутати е добра инициатива. „Една от първите теми, по която очакваме подкрепа и сътрудничество, е въпросът с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Амбицията ни е в диалог с останалите страни-членки да постигнем политическо решение за присъединяването на страната ни към Шенген до края на 2011 г.”, посочи той. По думите му диалогът е труден, но с общи усилия на представителите на България в ЕП при пълна мобилизация, това може да бъде постигнато.

„Ще работим по 6 законодателни акта на ЕС. Предложението на ЕП за регламента по подобряване на макроикономическото неравновесие е много важно”, каза той. По думите му, това е ново предложение от гледна точка на законодателството по линия на фискалната дисциплина. „Не се съмнявам, че българският парламент ще бъде в състояние да ратифицира в срок предлаганите промени в Лисабонския договор”, посочи още Константин Димитров.

Българските евродепутати запознаха членовете на комисията със своите приоритети за 2011 г. Обсъдени бяха и новите възможности за взаимодействие между Европейския и националния парламент. Виолета Симеонова-Станичич представи засилената роля на ръководеното от нея Информационно бюро на Европейския парламент в България след влизането в сила на Договора от Лисабон.

След срещата в присъствието на български евродепутати от различни политически сили в Народното събрание беше открит европейски информационен кът. Инициативата е на председателя на комисията по европейските въпроси Моника Панайтова Това ще бъде пространство на европейския дух и начин на политика, които ми се иска да навлизат все повече в българския парламентаризъм, заяви пред журналисти тя. Моника Панайотова посочи, че с евродепутатите са се договорили шест месеца преди началото на всяко ново председателство на Европейския съюз, да се правят редовни срещи по предстоящите приоритети. Моника Панайотова отбеляза, че сред обсъдените теми е било присъединяването на България към Шенген през 2011 година. Важни са посланието на Европейския парламент за бъдещето ни членство в Шенгенското пространство, както и действията в тази посока на българските евродепутати, Народното събрание и изпълнителната власт, отбеляза Панайотова. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев допълни, че сред приоритетите на нашите представители в ЕП е и отварянето на трудовите пазари за българи в 10 страни-членки, Черноморското сътрудничество, както и интеграцията на ромите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини