Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, беше на официално посещение в Грузия
29/03/2011

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, беше на официално посещение в Грузия на 28 и 29 март 2011 г. Разширяването на парламентарните връзки, активизирането на търговско-икономическите отношения и сътрудничеството в областта на енергетиката бяха централни теми на срещата на българските парламентаристи с председателя на парламента на Грузия Давид Бакрадзе.

Общо бе мнението, че парламентите на двете страни са силно заинтересовани от задълбочаване на парламентарното сътрудничество и контактите между постоянните комисии.

България счита Грузия за свой важен стратегически икономически партньор, отбеляза Цецка Цачева. Подчертано бе, че търговско-икономическото сътрудничество през последните години се развива успешно. За 2009 г. двустранният стокообмен е над 350 милиона щатски долара, а за 2010 г. стокообменът възлиза на над 400 милиона долара. И България, и Грузия определят сътрудничеството по енергийните въпроси като свой важен приоритет.

България приветства успешното сътрудничество на Грузия с Европейския съюз и НАТО, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Опитът на България недвусмислено показва, че гаранция за постигане на тези цели е последователното осъществяване на реформи, изграждане на правова държава и пазарна икономика, посочи Цецка Цачева. Председателят на парламента подчерта, че България е готова да оказва съдействие на Грузия в отношенията й с ЕС както при преговорите със Съюза по споразумението за асоцииране, така и при участието на Грузия в двустранния и многостранен аспект на Източното партньорство. Призвани сме да изпълваме с ново съдържание и резултати Черноморското икономическо сътрудничество, потвърдиха участниците в срещата.

Спогодба за въздушен транспорт между Грузия и Република България бе сключена в първия ден от официалното посещение в Тбилиси на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Документът бе подписан на 28 март 2011 г. на специална церемония от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия.

Грузия отскоро е част от общото авиационно пространство на Европейския съюз.  Страната има сключени двустранни споразумения за въздушен транспорт с 14 държави-членки на Европейския съюз. Според експерти отварянето на пазара ще доведе до значително подобряване на възможностите за пътуване на гражданите на ЕС и Грузия. Броят на директните връзки между Европейския съюз и Грузия, както и общият брой на полетите, се очаква да се повиши значително, а по този начин да бъдат насърчени търговските и туристическите потоци между Грузия и Евросъюза. Очакванията са, че значителна част от икономическите преимущества ще бъдат в полза на европейската авиационна индустрия и на европейската икономика като цяло.

Подписаната двустранна спогодба между България и Грузия допълва този процес и урежда на междуправителствено равнище всички въпроси, свързани с откриването и експлоатацията на международни редовни въздушни линии между териториите на двете страни.

Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ през втория ден от официалната визита на българската парламентарна делегация в Грузия.

Председателят на Народното събрание изрази от името на българските парламентаристи висока почит и уважение към дейността на грузинския Патриарх и ролята му на пазител на християнските ценности в обществото. Тя подчерта забележителния принос на Патриарх Илия ІІ за укрепването на християнството и мира.

По време на срещата бе отбелязано ползотворното партньорство между двете сестрински църкви, което е исторически обусловено. Българската православна църква и грузинската православна църква поддържат топли и традиционно добри връзки, бе споделено в разговора. Потвърдено бе, че в трудните за България и Грузия години на преход църквите винаги са били упование за двата народа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи на Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ послание от българския Патриарх Максим.

„Оправям към Ваше възлюбено Светейшество братски поздрав и сърдечен израз на уважение и благодарност за проявеното от Вашата страна отеческо внимание към пребиваващата в страната Ви българска парламентарна делегация”, пише в посланието си Патриарх Максим. Негово Светейшество българският Патриарх отбелязва традиционно близките отношения между двете православни църкви и многолетните им общи усилия за единството и преуспяването на светото Православие. Спомняме и нашите съвместни старания за преодоляване на военната опасност и призивите ни за мир и разбирателство между народите, се казва още в посланието.

Патриарх Илия ІІ подари кръст, църковна литература и диск със свои църковни песнопения.

В състава на българската парламентарна делегация бяха Александър Радославов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България и председател на групата за приятелство България – Грузия, Павел Димитров, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на групата за приятелство с Груция, Стоян Иванов, народен представитл от ПГ на партия Атака, Митхат Метин, народен представител от ПГ на ДПС и Иван Николаев Иванов, заместник-председател на ПГ на Синята коалиция.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини