Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Папа Бенедикт Шестнадесети прие председателя на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея официална делегация за честванията на 24 май
23/05/2011

Папа Бенедикт Шестнадесети прие  на аудиенция в Апостолическия дворец председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която оглавява официалната делегация за честванията на 24 май във Ватикана и в Рим. В папската библиотека се състоя интензивен диалог, който надхвърли определеното по протокол време. "Още съм под силното емоционално въздействие на разговора с Негово Светейшество. Този диалог ме накара да почувствам топлото отношение на Светия Престол към България и към българския народ. Уверих се колко е силно присъствието във Ватикана на делото на Светите братя Кирил и Методий и с каква признателност се отнасят тук към България, което ме прави наистина горда. Пожелах от сърце на папа Бенедикт Шестнадесети да продължи делото на своя предшественик, Блажения Йоан Павел Втори, за отваряне на вярата особено към младите поколения, за изграждането на мостове между вероизповеданията и църквите. Това е пътят към доброто и за доброто на цялото човечество. След разговора на "четири очи" Цецка Цачева представи на папа Бенедикт Шестнадесети членовете на българската делегация. Светият отец се обърна с приветствено слово към пратениците на България.

"Желая да отправя моя, изпълнен с почитание поздрав към официалната делегация от България, предвождана от председателя на парламента, която по традиция пристигна тук във връзка с литургийния празник на Светите Кирил и Методий. Тази очаквана с желание среща и тази година ми дава възможност да подчертая духовното и културно значение на двамата бляскави и прославени покръстители на Европа, които са тачени както на Изток, така и на Запад. Чрез смелата си проповед по пътищата на континента те спомогнаха за огромното духовно обновление и положиха основите за постигането на свобода и единство на християнска Европа. Кирил и Методий бяха "живи евангелия" и красноречиви доказателства за Божия благодат, поради което словото им с лекота достигна до хората на тяхното време", каза папата.

В състава на делегацията са заместник-председателите на парламента Христо Бисеров и Павел Шопов, председателят на Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите Йордан Бакалов, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров и народният представител  проф. Андрей Пантев. В делегацията са включени членове на правителството, представители на Светия Синод на Българската православна църква, на Католическата църква, изявени български учени и културни дейци.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева  подари на Негово Светейшество папа Бенедикт ХVІ бронзова склуптура на Йоан Кръстител. Пластиката е дело на Александър Пройнов - АПЕР. Цецка Цачева  подари на папата и платно на художника Павел Митков, изобразяващо Храм-паметника „Св.Александър Невски”.Папа Бенедикт Шестнайсети подари на председателя на НС реплика от средата на 15-и век на централната врата на базиликата "Свети Петър".

На 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, председателят на парламента и водената от нея делегация ще се поклонят на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и ще присъстват на молебена, който ще бъде отслужен там. По-късно председателят на Народното събрание ще положи венец на българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където са получили официално признание славянските книги.

Българската делегация ще посети и храма “Св. Св. Викентий и Анастасий”, използван за служение от българската православна общност в Рим. По време на визитата си в България от 23 до 26 май 2002 г. папа Йоан Павел ІІ обяви, че Светият престол предоставя храма на българската общност.

Българската делегация ще предостави на храма “Св. Св. Викентий и Анастасий” и на българската православна общност в Рим каталог на изложбата „Българските светци 9 – 19 век”. Експозицията, която е представена за пръв път през този месец в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, запознава с делото на Светите братя и с най-популярните и обичани от българския народ светци. Сред тях са Св. Седмочисленици, Св. цар Борис-Михаил, Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Св. Петка Търновска, Св. Йоан Кукузел, Св. Патриарх Евтимий, Св. Георги Стари Софийски, Св. Георги Нови Софийски, Св. Пимен Зографски, Св. Паисий Хилендарски, Св. Софроний Врачански. В изложбата са включени и  оригинални ръкописни паметници, съхранявани във фонда на библиотеката, като Служебникът на Св. патриарх Евтимий, Житията и службата на Св. Иван Рилски, житията и службите за някои от светците, както и първият, т.нар., Котленски препис на „История славянобългарска“ на Св. Софроний Врачански.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини