Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозен мир в страната
27/05/2011

Народното събрание прие декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозен мир в страната. Точката беше внесена като извънредна в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева.

Вносители на декларацията са Иван Костов /Синята коалиция/, Красимир Велчев /ГЕРБ/, Ангел Найденов /Коалиция за България/ и Лютви Местан /ДПС/.

Народните представители осъждат категорично агресията на ПП "Атака" на 20 май 2011 г. срещу вярващите в центъра на столицата, е записано в документа. Особено скандално е, че това е направено в свещения за мюсюлманите петъчен ден по време на задължителната им молитва. С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество, приеха депутатите.
Според декларацията поведението на "Атака" е дълбоко чуждо на българския народ, на неговата религиозна търпимост и етническа толерантност.

 „Изразяваме дълбока загриженост от опитите да бъде подкопан етническият мир и да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа. След своя опит за агресия срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, Политическа партия Атака е опасна за управлението на страната", е записано в декларацията.

„Както повелява българската Конституция, недопустимо е религиозните общности и институции, както и верските убеждения, да се използват за политически цели. Народните представители настояваме всички компетентни държавни институции, включително прокуратурата и съда, да предприемат необходимите мерки и да осигурят спазването на Конституцията и законите на Република България”, пише в документа.

Депутатите призовават средствата за масова информация към отговорно поведение, което в този напрегнат и изпълнен с провокации момент, е да не дават трибуна на езика на омразата.

Народният представител Станислав Станилов от "Атака" отбеляза, че парламентарната му група няма да се включи в дебата и гласуването на декларацията, тъй като тя не е легитимна. Депутатът Явор Нотев прочете уведомителното писмо от лидера на "Атака" Волен Сидеров до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Атака" информира министър Цветанов, че прави вътрешнопартийно разследване по отношение на лицата, запалили рогозка в близост до джамията на 20 май, като до момента е установено, че те не са членове на партията.

По време на парламентарния контрол на депутатски въпроси и питания отговаряха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов и министрите Маргарита Попова, Сергей Игнатов, Стефан Константинов, Нона Караджова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини