Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ново издание на единствената детска книга на Димитър Талев „Сълзите на мама” беше представена в Народното събрание
03/06/2011

По повод Деня на детето – 1 юни, в Народното събрание беше представено ново издание на първата книга на Димитър Талев „Сълзите на мама”.

„Сълзите на мама” излиза през 1925 г., когато писателят завършва висшето си образование в Софийския университет. Това е едва второто издание на единствената книга за деца на Димитър Талев.

На представянето председателят на Народното събрание Цецка Цачева благодари за възможността чрез новото издание тези непознати разкази на големия български писател да достигнат до децата. Тя отбеляза, че приказките са полезно четиво и за възрастните, защото в тях често под формата на притча, иносказателно се отправят актуални послания, насочени към всички.

В предговора на изданието синът на известния писател – Братислав Талев, разказва как като малък е попаднал на тези приказки и се смутил, защото се замислил дали сам не е разплаквал майка си. Той споменава и признанието на баща си, че във всички образи на жени в творчеството му има частица от образа на собствената му майка. "Големите постижения на науката и техниката промениха дълбоко навиците ни, начина на живот и общуване. Промениха дори представите ни за добро и зло. И все пак влиянието на семейната среда, особено през годините на детството, остава определящо за бъдещото развитие", пише Братислав Талев.

В парламента бяха представени и две книги на доц. Мая Келиян – „Япония и България – модели на разслоено  потребление” и „Стил на живот на локалните общности”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини