Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Колкото повече се чувстват свързани помежду си демократичните държави, толкова повече ще укрепва демокрацията там, където е слаба и ще се изпълва с нова енергия там, където е отдавна установена, заяви Цецка Цачева на Срещата на високо равнище на демократичните общества във Вилнюс
30/06/2011

Колкото повече се чувстват свързани помежду си демократичните държави, толкова повече ще укрепва демокрацията там, където е слаба и ще се изпълва с нова енергия там, където е отдавна установена. Колкото и труден да е пътят на демократично развитие, след като са гарантирани свободите и е отприщена енергията на гражданите, тази обща енергия дава сили на цялото общество в стремежа му към общия прогрес. Това послание отправи председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в Срещата на високо равнище на демократичните общества, която се провежда във Вилнюс.

На форума в литовската столица Цецка Цачева представи източноевропейския опит по пътя към демокрацията и текущото развитие. Председателят на Народното събрание изтъкна, че днес парламентарният форум на общността на демокрациите попада в сложен, но интересен и предизвикателен международен контекст. Днес други народи, посочи тя, искат да тръгнат по пътя на демократичните промени, свидетели сме на мощни движения в много арабски страни, които искат гласът на народа да се чува.

Цецка Цачева представи пред участниците във форума резултатите от проведената през месец май тази година в София Международна конференция „Софийска платформа” и я определи като пример за готовността на България да споделя опит в изграждането на демократични институции и подпомагане на развитието на гражданското общество. Тя заяви, че примерът на Централна и Източна Европа може да послужи като пример на страни като Тунис и Египет в усилията им да изградят демокрация. Но ние сме водени от желанието на помогнем, споделяйки опита си, а не да диктуваме или налагаме как да бъдат извършени демократичните промени в арабския свят.

На форума във Вилнюс председателят на Народното събрание постави въпроса за необходимост от засилване на взаимната информираност между демократичните страни. Тя аргументира тезата си с това, че залогът за едно общо присъствие, за общи действия на демократичните държави в света, е създаването у техните граждани на чувство за принадлежност към общността, към изграждането на национално, но и на „общодемократично съзнание”. Събитията от последните години – и в Иран, и в арабския свят, посочи тя, показват до каква степен „новите медии” могат да мобилизират, да активизират обществото, да насочват колективни действия.

Интернет е световна мрежа и естествено е питането с какво новите медии могат да допринесат за създаването на демократично съзнание. Пред участниците във форума тя постави въпроса за откритостта на политиците и за информираността на гражданите.

Общността на демокрациите е неформална асоциация на държави и неправителствени организации, работещи за утвърждаване на демократичните принципи и практики в света. Общността е учредена през юни 2000 г. във Варшава от САЩ, Полша, Чехия, Чили, Индия, Република Корея и Мали. България има статут на пълноправен участник в организацията, а в момента Литва председателства общността.

Мемориална плоча в памет на литовците, загинали по време на Руско-турската война, ще бъде открита в Плевен. Инициативата е в рамките на тържествата за отбелязване на 20-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Литва. Това стана ясно по време на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с нейната колежка Ирене Дегутиене, председател на парламента на Република Литва.

Председателят на българския парламент е във Вилнюс за участие в парламентарното измерение на Срещата на високо равнище на Общността на демокрациите. Тя е поканена да направи презентация по основната тема на форума: ”По пътя на демокрацията: източно-европейският опит и текущо развитие”. Цецка Цачева покани председателката на литовския парламент да посети България и заедно да открият мемориалната плоча в Плевен. По време на Руско-турската освободителна война у нас са загинали близо 4 000 литовци. Откриването на мемориалната плоча ще бъде още през месец септември тази година.

Издаване на книгата „България – Литва. Уверено по пътя на сътрудничеството (1991 – 2011)”, дело на българския журналист Петко Мангачев, честване във Варна на 160 години от рождението на големия приятел на България д-р Йонас Басанавичус, живял и работил дълги години у нас (1880 – 1905), са сред инициативите, с които двете приятелски страни ще отбележат годишнината от възстановяване на дипломатическите си отношения.

България и Литва са силно заинтересовани от разширяване на двустранното сътрудничество, от задълбочаване на парламентарните връзки, от осъществяване на академичен и младежки обмен. Това констатираха в разговора Цецка Цачева и председателката на литовския парламент Ирене Дегутиене. Общите интереси на двете държави в рамките на Европейския съюз също бяха тема на разговора. Председателките на двата парламента отделиха специално място в разговора на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Въпреки че Литва е сред най-активните партньори на България от Балтийските страни, имаме желание за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения, подчерта председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Изразено бе мнението, че след постепенното преодоляване на последствията от икономическата и финансовата криза, интересът на литовските инвеститори към България отново ще се засили.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини