Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в Народното събрание представители на Българската православна църква, предстоятелите на църкви и главите на църковни делегации
04/07/2011

Председателят на българския парламент Цецка Цачева посрещна в Народното събрание представители на Българската православна църква, предстоятелите на църкви и главите на църковни делегации, които са в България по повод 40-та годишнина от интронизацията на Българския патриарх Максим.

Председателят на Народното събрание приветства гостите в пленарната зала. Цецка Цачева ги запозна с историята на сградата, като подчерта, че тя е една от първите обществени сгради в новата българска столица – символ на българския парламентаризъм, с историческо значение и паметник на културата.

Председателят на парламента отбеляза, че в основите на сградата е зазидан текст с историческо послание: „Тази сграда да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ”. Тя допълни, че на 25 ноември 1884 г. става тържественото откриване на сградата на парламента, в присъствието на Княза, министър-председателя, министри, депутатите, дипломати, както и много граждани. След освещаването Митрополит Климент произнася реч, в която очертава значението на това „ново, свято място”, в което ще се решават съдбините на българския народ, разказа председателят на Народното събрание.

Българската православна църква винаги е редом до светската власт – не само за молитва, но и за напътствие, с много разум и добрина, която понякога на нас, политиците, ни липсва, заяви Цецка Цачева. Тя допълни, че Българската православна църква е тази, която работи за единението на нашия народ. По думите й за нея денят е празник, тъй като има честта да приеме гостите на обичния Български патриарх Максим.

Демокрацията изисква и различие, но нека това различие да гради единство. Да бъдем различни в своите мисли, но единни в любовта към България, българския народ и света. Това каза Видинският митрополит Дометиан в обръщението си от името на представителите на Българската православна църква към председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Митрополит Дометиан посочи, че е възможно да се направи съпоставка между храм-паметника „Св. Александър Невски”, като храм – обединител на народа и Народното събрание – като друг храм, където трябва да витае духът на единството, взаимното уважение и добротата. Съединението прави силата и нека този девиз отнесат нашите гости по родните си места, да бъдем всички заедно в доброто, заяви Видинският митрополит Дометиан. Той отправи пожелание към председателя на Народното събрание: „С молитвеното ни посещение да има плодородие във Вашите трудове и тези на Вашите подопечници – народните представители, независимо от различната им партийна принадлежност”.

Цецка Цачева подари на предстоятелите на другите православни църкви специален плакет. От едната му страна е гравиран образът на първия председател на Народното събрание Антим I, а от другата страна е изобразена сградата на парламента.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини