Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българските атлети с интелектуални затруднения – участници в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс' 2011 в Атина, бяха гости на Народното събрание
06/07/2011

По покана на председателя на парламента Цецка Цачева българските атлети с интелектуални затруднения – участници в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс' 2011 в Атина, бяха гости на Народното събрание.

„Нека победя. Ако не успея – нека бъда смел в опита” – това е девизът на Спешъл Олимпикс и считам, че това е най-силното, което трябва да прозвучи тук и сега, защото вие млади приятели ни направихте много горди и много щастливи. С тези думи председателят на парламента приветства българските спортисти. Вие постигнахте и двете – вие бяхте всеотдайни, вие бяхте отговорни и вие победихте. Това го дължите на вашите треньори и на вашите най-близки, допълни Цецка Цачева. Тя подчерта, че своя дял тук трябва да поемат и политиците. Ние трябва да дадем своя принос за тази достойна кауза – да бъдете пълноценни граждани на нашето общество, да осигурим най-добрите възможности за вас – да имате възможност да спортувате, да имате възможност всеки ден да доказвате, че можете, зави председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева връчи на спортистите и техните треньори почетни плакети «130 години Народно събрание».

В парламента бе поставено началото на националната кампания «Сподели усещането», която се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание. Тя е организирана от Спешъл Олимпикс България в партньорство с УНИЦЕФ и фондация «Про Спорт» по повод Световните летни игри Атина 2011. Кампанията ще продължи до 3 декември – Международния ден на хората с увреждания. Представена беше и «Декларация за достъп до спорта на хората с увреждания».

Целта на кампанията е да бъдат привлечени повече привърженици на атлетите с интелектуални затруднения и участници в «Декларацията за достъп до спорта на хората с увреждания».

На световните игри в Атина българските атлети завоюваха 9 златни медала, 10 бронзови, 10 четвърти места, 2 пети и 3 седми. Спешъл Олимпикс България бе представена от Национална делегация от 16 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 8 до 36 години от 16 български града. Те участвха в 6 вида спорт (плуване, лека атлетика, бадминтон, боче, конна езда и тенис на маса), водени от 7 треньори и 2 ръководители на делегацията.

В Световните летни игри на Спешъл Олимпикс – Атина’ 2011 участваха над 7 500 атлети, 40 000 членове на семейства на атлети на Спешъл олимпикс, 25 000 доброволци и 3 000 технически лица и организатори от 185 държави, доказвайки за пореден път, че за спортния дух и за човешката воля няма граници.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини