Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на председателя на Народното събрание с президента на Република Турция
11/07/2011
    Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 11 юли 2011 г. с президента на Турция Абдуллах Гюл, който е на двудневно официално посещение в България. Възходящото развитие на двустранните отношения, засилването на сътрудничеството между Народното събрание и Великото национално събрание на Турция, търговско-икономическите връзки и партньорството на двете страни в рамките на международни организации бяха основни теми в проведената среща.

    Отношенията между нашите страни бележат своеобразен връх през последните двадесет години, подчерта председателят на Народното събрание и посочи, те са добросъседски и се развиват в интерес на гражданите на Турция и България. Парламентаристите са най-близо до хората, затова групите за приятелство между нашите два парламента имат важна роля за по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

    Ние сме в България с голяма делегация, което свидетелства за подчертан интерес да развиваме и укрепваме двустранното сътрудничество във всички области, посочи президентът на Турция Абдуллах Гюл. Той изтъкна, че колкото повече доверие и разбирателство има между двете съседни държави, толкова по-добре ще е за хората, които наистина желаят добросъседски отношения.

    В разговора бе изразено общо задоволство от ползотворното сътрудничество между България и Турция в рамките на международните организации. За пример бе посочено партньорството в рамките на Парламентарната асамблея на НАТО и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

    Президентът на Турция Абдуллах Гюл се разписа в почетната книга на българския парламент. Председателят на Народното събрание показа на турския държавен глава и придружаващата го делегация пленарната зала на Народното събрание.

    По-рано същия ден, в зала «Запад» на Народното събрание депутатите от Групата за приятелство България – Турция се срещнаха с народни представители от Великото национално събрание на Република Турция, включени в състава на официалната делегация на президента Абдуллах Гюл.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини