Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи изявление на 13 юли 2011 г. по случай 20-та годишнина от приемането на Конституцията на Република България
13/07/2011
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи изявление на
13 юли 2011 г.  по случай 20-та годишнина от приемането на
Конституцията на Република България. От парламентарната трибуна председателят на парламента заяви, че България е била първата от страните от Централна и Източна Европа, която е избрала да започне процесите на пост-тоталитарна трансформация, основавайки стремежа си към демокрация на изцяло нов конституционен текст. Това бе израз на политическа воля за основаване на демокрацията в България чрез право, изтъкна Цецка Цачева.

Тя посочи, че българската конституция е била обект на разгорещени дискусии при приемането си и че не е безспорна и днес. Въпреки всичко, дори в условията на криза на доверие към институциите, Конституцията е онази опора, към която се обръщат гражданите в очакване за установяване на справедливост, свобода и сигурност, заяви председателят на Народното събрание.

В заключение Цецка Цачева изтъкна, че днес ние имаме всички основани да се обърнем към опита и конституционната традиция у нас. Нашето послание 20 години след приемането на Конституцията е: свободата и просперитетът на българското общество е възможен само в рамките на закона, единствено и само при гарантирането на равенството на всички граждани пред него.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини