Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
200 000 пъти са гледани заседанията на Народното събрание на живо в Интернет чрез сайта на парламента
16/08/2011

Заседанията на Народното събрание са гледани на живо в Интернет страницата на парламента 200 000 пъти. Излъчването на пленарните заседания в реално време в световната мрежа започна от януари 2010 г.

По инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева още с приемането на Правилника за своята дейност депутатите от 41-то Народно събрание решиха откритите заседания на парламента да се излъчват в Интернет чрез уеб-страницата на парламента. Така народните представители дадоха възможност на българските граждани в страната и в чужбина пряко да наблюдават работата им и беше постигната по-голяма публичност и прозрачност на законодателния процес. Проектът се реализира със съдействието на Българска национална телевизия.

Средно на месец около 11 000 интернет потребители гледат заседанията на Народното събрание от сайта на парламента, показват данните. Около 20 процента от тях редовно следят видео излъчването на работата на парламента. В пикови моменти, когато се обсъждат важни теми, едновременно гледащите зрители достигат над 1000 от България и над 500 от чужбина. Най-голям е интересът към дебатите при вотовете на недоверие и вота на доверие, както и към парламентарния контрол.

Съотношението на тези, които следят заседанията в Интернет от България  и от света е 2 към 1.

На страницата на Народното събрание в Интернет е качен и видеоархив с над 1 000 часа заседания на парламента, които са достъпни за гледане от целия свят. От декември 2010 г., когато е пусната системата за излъчване на архиви, старите заседания на парламента са наблюдавани  около 55 000 пъти. Средно на месец видеоархивът в сайта на парламента се посещава около 6 000 пъти. Редовно услугата ползват информационни агенции и новинарски сайтове. И тук съотношението потребители от България към потребители от света е 2 към 1.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини