Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изграждането на инфраструктурата в региона и задълбочаването на икономическите връзки между България и Македония бяха основните теми на срещата на председателя на парламента Цецка Цачева с македонския външен министър Никола Попоски
01/09/2011

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с министъра на външните работи на Република Македония Никола Попоски. Развитието на двустранните отношения, изграждането на инфраструктурата в региона и задълбочаването на икономическите връзки бяха основните теми на разговора.

Отношенията между България и Македония са много добра основа, върху която да градим нашите бъдещи добросъседски връзки. Това дължим на гражданите на нашите две страни, подчерта председателят на българския парламент.

Ние – като страна-кандидат и вие – като страна-член на Европейския съюз, имаме голям потенциал и много възможности за сътрудничество, които трябва още по-активно да оползотворяваме, заяви македонският външен министър.

Българските депутати сме готови да споделим с колегите си от македонския парламент както положителния опит, така и грешките при подготовката за членство на страната ни в Европейския съюз и процеса на адаптиране на законодателството ни към европейското, заяви председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева изрази категоричната подкрепа на българската страна за членството на Македония в Европейския съюз. Тя допълни, че българските институции подкрепят присъединяването на всички балкански страни по отношение на тяхната европейска интеграция.

На срещата бе изразено общото желание за изграждане на инфраструктурата между двете държави. От взаимен интерес е и развитието на инфраструктурата в целия регион, единодушни бяха председателят на българския парламент и министърът на външните работи на Македания. Това трябва да бъде наш общ приоритет, защото страните ни имат уникалния шанс да използват европейските ресурси за успешното реализиране на подобни проекти, допълни председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева и Никола Попоски изразиха желанието на България и Македония заедно да работят и да полагат още повече усилия за активизирането и успешното развитие на бизнес контактите и икономическите отношения.

Обсъдени бяха и възможностите за привличането на български инвестиции в Република Македония. Македония има огромен интерес от привличане на инвестиции, защото за нашата икономика е много важно да разширим и отворим пазара, подчерта на срещата Никола Попоски.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие отправената покана за официално посещение в Република Македония.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини