Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева лансира инициатива за регионален младежки конкурс за есе „Виж Югоизточна Европа през 2020”
02/09/2011

Председателят на Народното събрание лансира  инициатива за регионален младежки конкурс за есе „Виж Югоизточна Европа през 2020” /SEE the SEE in 2020/. Това стана на среща на председателя на българския парламент с председателя на Скупщината Славица Джукич-Деянович. Цецка Цачева е в Сърбия за участие в традиционната среща на жените-председатели на европейски парламенти.

Председателят на Народното събрание предложи така да бъде отбелязана 15-та годишнина от началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, поставено в София през 1996 година. В момента Сърбия председателства ПСЮИЕ и инициативата на председателя на Народното събрание кореспондира с приоритетите на председателството в областта на образованието, науката и културата.

Според Цецка Цачева чрез инициативата младите хора ще имат възможност да представят визията си за бъдещето на региона като част от общата европейска перспектива. Тя предлага резултатите от конкурса, символично посветен на годишнината и тематично свързан с Програма Европа 2020 на ЕС, да бъдат обявени през 2012 г. в София в Деня на Европа – 9 май. Партньори на инициативата ще бъдат парламентите от Югоизточна Европа и чрез тях ще бъдат създадени връзки с регионални академични институции и неправителствени организации.

Есетата ще бъдат оценявани от международно жури, включващо видни интелектуалци и лидери на общественото мнение от региона. Конкурсът ще бъде проведен в Интернет чрез прозрачно и публично оценяване, като в специален сайт ще бъдат публикувани материалите на всички участници.

Председателят на Народното събрание предлага участниците в конкурса да се срещнат за награждаването в София и това да се превърне в своеобразен младежки форум на ЮИЕ, който може да стане и традиционен.

Председателите на парламентите на България и Сърбия се обединиха около идеята да изпратят писма до колегите си от парламентите от ПСЮИЕ, за да им представят инициативата и да ги поканят да се включат в осъществяването й.

На 7 юли 2011 г. се навършиха 15 години от началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а през октомври 2012 г. ще се навършат 15 години от Първата конференция на председатели на парламенти.

По време на срещата в Сърбия председателят на парламента Цецка Цачева и Славица Джукич-Деянович отбелязаха, че през последните месеци сътрудничеството между парламентарните комисии е все по-активно, ползотворно и резултатно. Председателят на Народното събрание отправи покана за посещение в България към депутатите от сръбската комисия по европейска интеграция, за да се запознаят с работата на българските си колеги. Общо бе мнението, че българският опит в усвояването на средствата от европейските фондове може да бъде особено полезен за сръбската страна.

Централна тема по време на двустранната среща беше регионалното партньорство и Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа. Обсъдени бяха и приоритетите на сръбското председателство на организацията. Цецка Цачева припомни, че България е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа.

Като важни сфери за взаимодействие между двете страни бяха откроени борбата с организираната престъпност и сътрудничеството между полицейските и съдебните власти. Подчертано бе значението и ползата от реализирането на инфраструктурни проекти в региона. Преодоляването на икономическата криза, укрепването на икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и екологията, бяха също сред темите на разговора.

Инициатор на неформалния клуб на жените-председатели на парламенти от Европейския съюз е председателят на австрийския парламент Барбара Прамер. Миналата година домакин на срещата на жени-председатели на европейски парламенти беше България. Тогава по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева форматът на срещата бе разширен и в него вече участват и жени-председатели на парламенти на страни-кандидати за членство в ЕС.

Участниците в традиционната среща на жените-председатели на европейски парламенти ще бъдат приети от президента на Република Сърбия Борис Тадич.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини