Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с председателя на Сената на Румъния
27/06/2002
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕНАТА НА РУМЪНИЯ НИКОЛАЕ ВАКАРОЮДвамата изразиха задоволство от интензивния политически диалог между България и Румъния през последната година и половина. Това се дължи на общите цели, които сме си поставили – членство в ЕС и НАТО, подчерта проф. Герджиков. Отношенията ни са отлични и затова трябва да продължим да полагаме съвместни усилия в тази посока – днес ние сме съюзници, а не съперници, допълни Огнян Герджиков. Според него шансовете ни да получим покана за НАТО през ноември са твърде значителни. Това не означава, че ще спрем да полагаме усилия, допълни той – напротив, с бързи темпове ще трябва да продължим да следваме целите и да изпълнияваме критериите. Според него НАТО също има своя интерес – защото по този начин ще укрепи южното измерение на Алианса. Членството ни ще даде на нашите две страни значителни предимства и в икономически аспект, подчерта проф. Герджиков. Като надеждни и стабилни държави – членки на НАТО, ще привлечем и интереса на много повече сериозни инвеститори.
По отношение на членството в ЕС България си е поставила за цел да изпълни критериите и да хармонизира законодателството си. Нашите амбиции са да затворим всички преговорни глави към края на 2003 година и да се присъединим към края на 2006 година, подчерта Огнян Герджиков. България е по-напред от Румъния в преговорния процес, тъй като е затворила 20 глави, а Румъния – едва 11, заяви Николае Вакарою. Румъния също не надява да бъде приета в края на 2006 година.
Условието, за което ще настояваме, подчерта г-н Вакарою, е договорът за присъединяване да бъде подписан със страните-членки, с които сме започнали преговорите, без в него да фигурират страните, които ще се присъединят през 2004 година. Ние ще настояваме, допълни той, през 2004 година да се приеме декларация, в която този въпрос да бъде ясно регламентиран.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини