Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева се срещна със заместник- председателя на Бундестага на Федерална република Германия Едуард Освалд
03/11/2011

България премина един изключителен път през последните години и продължава своето успешно развитие. Аз Ви уверявам, че Германия и занапред ще оказва помощ, както и досега. Това заяви заместник-председателят на Бундестага на Федерална република Германия Едуард Освалд на срещата си с председателя на парламента Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание благодари за подкрепата на Германия през годините. Посещението Ви е поредното доказателство за изключително добрите и приятелски връзки между нашите страни във всички области на двустранното сътрудничество и партньорството ни в Европейския съюз, заяви на срещата Цецка Цачева. Тя даде особено висока оценка на развитието на парламентарните контакти между България и Германия.

Нашата цел е присъединяването ни към Шенгенското пространство, отбеляза по време на разговора Цецка Цачева. Тя увери госта, че българският парламент е изпълнил всички необходими законодателни ангажименти в тази насока.

Заместник-председателят на Бундестага на Федерална република Германия Едуард Освалд изтъкна голямата отговорност на законодателните институции за стабилността на двете страни. Ние – парламентаристите, сме длъжни да работим за това не само чрез своята законодателна работа, но и най-вече – чрез срещите си с хората, с които заедно да намираме най-добрите решения. Успешният диалог с гражданите  определя правилния път на нашето политическо развитие, подчерта още Едуард Освалд. Ние – както и вие, трябва да убеждаваме своите граждани в необходимостта от реформи, които са необходими за нашето бъдеще, допълни той. 

Заместник-председателят на Бундестага увери, че Германия ще продължи активно да работи и да насърчава търговските и бизнес-контакти между двете страни.

В разговора участваха Бернард Шулте-Дрюгелте, депутат от Бундестага и проф. д-р Михаел Кемпер ван дер Богарт, вицепрезидент на Университета Хумболд в Берлин. Бернард Шулте-Дрюгелте е ръководител на германска делегация, която е в България по повод избора на практиканти за участие в програмата “Международна парламентарна практика”, организирана от Германския Бундестаг.

Председателят на Народното събрание подчерта на срещата, че българският парламент много високо цени програмата “Международна парламентарна практика”, организирана от Германския Бундестаг. Това е една изключителна възможност за младите българи да се поучат от опита на нашите германски колеги, допълни Цецка Цачева.

За нас – като парламентаристи, е много важно да подпомагаме младите хора, които заслужават всяко наше усилие, вложено за тяхното образование, подчерта Едуард Освалд.

Заместник-председателят на Бундестага се срещна и с депутати от  Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по външна политика и отбрана. На разговора той отбеляза, че през последните години България е постигнала много и Германия оценява положените усилия. „Имате приятели, които са с вас по пътя, който сте поели, ние, германците винаги се опитваме да пазим правилната посока”, заяви той.

Германският гост подчерта, че парламентаризъм и демокрация са две понятия, които са взаимно свързани. Той посочи, че истинският парламентарен живот и истинската дейност се извършва в парламентарните комисии.

Сред темите на срещата бяха и проблемите в еврозоната. Председателят на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров отбеляза, че България е една от държавите, които спазват финансовата дисциплина. Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова заяви, че по отношение на кохезионната политика за страната ни е важно базисната инфраструктура да се запази като приоритет.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК 2020

Избор на омбудсман

    Последни новини