Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Еврокомисар Джон Дали приветства въвеждането у нас на пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места
16/02/2012

Европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали приветства инициативата за въвеждане у нас на пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Джон Дали се срещна с народните представители от Комисията по здравеопазване и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и с министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Много се радвам за инициативата, предприета от българското правителство, и заявявам пълната си подкрепа, каза пред журналисти еврокомисар Джон Дали.

Здравният министър Стефан Константинов благодари за единодушното приемане от Комисията по здравеопазването на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места и в близост до училищни дворове и детски площадки от 1 юни 2012 г. Според министъра между първо и второ четене на законопроекта може да бъде отстранен пропускът да бъде регламентирано пушенето в офиси.

Еврокомисар Джон Дали предложи на българските граждани да погледнат опита на държави, които отдавна са въвели пълна забрана за пушене в затворени помещенията. Там има убедителни положителни резултати върху системата на здравеопазването и върху съществено намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, отбеляза той и посочи, че очаква сходни резултати и в България. Джон Дали даде пример с Испания, в която след въвеждането на пълната забрана се забелязвал спад в потреблението на цигари със 17 процента. Забраната за тютюнопушене в закрити помещения не е срещу производителите на тютюн, а има отношение към здравето на хората и в полза на гражданите, отбеляза еврокомисарят по здравеопазването. Той посочи, че това е част е от други мерки на Европейската комисия за борба с наднорменото тегло и злоупотребата с алкохол. Относно захарта еврокомисарят посочи, че се предприемат действия заедно с производителите на храни да се ограничи съдържанието на захар в продуктите и количеството на мазнините и на захарта да бъде отразено на етикетите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини