Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу
08/03/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Специално внимание по време на разговора беше отделено на проблемите на заетостта и младежката безработица. Г-жа Шарън Бъроу е в България за участие в международна конференция на тема: „Заетост и доходи – диалог за растеж и по-добро бъдеще на България”.

Председателят на парламента отбеляза с тревога, че високообразовани млади хора не могат да получат адекватна реализация в родината си. В същото време има сектори в икономиката, които търсят квалифицирана работна ръка с техническо образование и не могат да намерят. Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу посочи, че това е глобален проблем. „Проблемът с младежката безработица е социална бомба”, каза Шарън Бъроу. Според Цецка Цачева безработицата сред младите хора трябва да бъде на вниманието не само на държавата, но и на неправителствения сектор, на семейството, на цялото общество.

На 8 март трябва да подчертаем, че продължава да съществува сериозна разлика в заплащането на труда на мъжете и жените, каза Шарън Бъроу. Тя изрази подкрепата си за искането на синдикатите в България за засилване на законодателството във връзка с нарушаване на правото на сдружаване. Много компании и работодатели използват кризата, за да отслабят профсъюзите, смята Шарън Бъроу. По думите й една част от фирмите с подобно поведение са западни компании, които в собствените си страни не биха си го позволили.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза по време на разговора, че визитата на генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу е  признание за това, което правят синдикалните организации в България. Тя отбеляза, че в качеството си на председател на парламента поддържа редовно контакти с профсъюзите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини