Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ беше темата на втория публичен дебат в Народното събрание в рамките на инициативата „Европейски разговори в парламента”
12/03/2012

„Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ беше темата на втория публичен дебат в Народното събрание в рамките на инициативата „Европейски разговори в парламента”. Специални гости на събитието бяха Кристалина Георгиева – еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Даниел Грос – директор на Центъра за европейски политически проучвания и Александър Андреев – главен редактор на българската редакция на радио „Дойче веле“.

Инициативата „Европейски разговори в парламента” е на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Аз вярвам, че Европа е едно семейство и това семейство ще се пребори с кризите си – въпреки противоречията в него или именно благодарение на тези противоречия, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на форума. Привържениците на ЕС вярваме, че солидарността е основният камък, основна ценност на ЕС, евроскептиците биха казали, че тази солидарност е продиктувана от егоизма, от интереса на всеки отделен член на Общността да се чувства по-сигурен в един голям и солидарен съюз, отбеляза Цецка Цачева.

Дали днешните опити да се дискредитират източноевропейците в някои сайтове и да се етикетират гърците като мързеливи няма да потънат в историята като безславен куриоз подобно на "полския водопроводчик", който символизираше преди време страховете на запада от експанзията на източноевропейската работна ръка, каза председателят на парламента  и попита кой си спомня днес за него.

ЕС преживява бурни времена – икономическа криза, която води до спадане на икономическия растеж и това няма как да не безпокои гражданите на Европа, отбеляза Цецка Цачева. Като че ли скептицизмът нараства, наблюдаваме националистически движения, които разширяват влиянието си и като че ли Европа не изглежда така единна както преди години, посочи тя. Днес някой би могъл да каже, че в ЕС има различни семейства и нещастието всяко семейство го преживява по своему, отбеляза председателят на парламента, перефразирайки първото изречение в "Ана Каренина" - "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему".

Как отговоряме на въпроса „Европа на солидарността и / или Европа на егоизма?“ означава какъв път поемаме – на просперитета или на постепенно загубване на позиции, заяви на дискусията еврокомисарят по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Аз вярвам в европейския проект, вярвам, че нашите деца ще живеят в силна и единна Европа, отбеляза тя.

Днес 500 милиона европейци формират икономиката номер едно в света, каза Кристалина Георгиева. Тя посочи, че ако се вземе брутният продукт в номинално изражение, с 16,2 трилиона долара Европа е 26 процента от световната икономика, САЩ - 23 процента, а Германия – 5 процента. България е на 75-о място в подреждането, по данните на МВФ, а най-малката икономика в Европа - на Естония - на 101-во място.

В дългосрочен план съм убедена, че Европа има отлични перспективи да запази единството си, заяви Кристалина Георгиева. Днес действително е трудно време, кризата провокира отрицателни тенденции - национализъм, егоизъм, популизъм, и това е така, точно защото кризата не се проявява еднакво, смята еврокомисарят. Виждам всеки ден колко е важно да си помагаме един на друг, колкото и да са трудни следващите две години, в тези трудности Европа може да стане по-силна, посочи тя.

Директорът на Центъра за европейски политически проучвания Даниел Грос посочи по време на дискусията, че единна Европа с по-голяма солидарност и по-голяма интеграция може да се случи единствено, ако държавите – членки си направят домашното.

Според главния редактор на българската редакция на радио „Дойче веле” Александър Андреев на хората в държавите от ЕС трябва да бъде предложен нов обществен договор вече не с отделните им национални държави, а с Федерална Европа. По думите му в съвсем опростен вид отговорът на въпроса за солидарността срещу националните егоизми изглежда така: бързо задълбочаване и демократизиране на ЕС с прицел към федерално-държавна структура, нов европейски договор и нов обществен договор с гражданите.

В дискусията участваха народни представители, министърът по управление на средствата от Европейския съюз на Томислав Дончев, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, дипломати, представители на неправителствения сектор.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини