Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с италианска парламентарна делегация
14/03/2012

Ще потвърдим в Италия и пред италианския парламент, че присъединяването на България към Шенген трябва да бъде реален факт, заяви Маргерита Бонивер, председател на Комисията за контрол върху осъществяване на споразумението от Шенген, за наблюдение на дейността на Европол и за контрол и надзор в областта на имиграцията на двете камари на италианския парламент. Водената от нея парламентарна делегация се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и със заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов.

След разговора в изявление за медиите Маргерита Бонивер отбеляза, че италианските парламентаристи са получили реална представа как ще действа България в следващите няколко месеца по отношение на  присъединяването й в Шенген. От страна на Италия никога не е имало възражения в тази връзка, отбеляза тя. Маргерита Бонивер припомни, че Италия отмени частичните ограничения в режима на прием на български работници на територията на страната.

Може да разчитате, че тази визита, наситена с посещения, обмен на мнения и проучване на ситуацията в България, ще доведе до това, че ние ще можем да потвърдим пред италианския парламент за големите стъпки, които България е осъществила и че нейното присъединяване трябва да бъде реален факт, заяви Маргерита Бонивер. Тя изрази увереност, че предприетите от България мерки за подобряване на сигурността на външните граници и стъпките за законодателна реформа наистина ще доведат до успех.

По думите на заместник-председателя на Народното събрание и председател на вътрешната комисия Анастас Анастасов това е посещение на приятели. Той благодари за последователната политика на Италия по отношение на присъединяването на България към НАТО, ЕС, а сега и към Шенгенското пространство. България е изпълнила всички показатели във всяка една област, отбеляза Анастас Анастасов. По време на визитата италианската делегация ще се запознае с действията на институциите, които могат да убедят всеки един от нашите партньори в ЕС да не допуска някакви съмнения по отношение на готовността на България за членството в Шенген, каквито към този момент изразява Холандия, отбеляза заместник-председателят на парламента. Убеден съм и вярвам, че през септември Италия ще даде своето положително становище за присъединяването на България и Румъния към Шенген поетапно, заяви Анастас Анастасов. България си е написала домашното, допълни той.

Италианската делегация се срещна и с членовете на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, по външна политика и отбрана и по европейски въпроси.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини