Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„Демокрация и франкофония” беше темата на международната конференция, която се проведе в Народното събрание
20/03/2012

„Демокрация и франкофония” беше темата на конференция, която се проведе в Народното събрание по повод Международния ден на Франкофонията. Инициативата е на председателя на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията Четин Казак. Това е празник и на франкофонските ценности – мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно многообразие, отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на форума.

Днес 75 държави и повече от 890 милиона граждани на света от всичките му краища честват Международния ден на Франкофонията, давайки си сметка за обединителната им сила в името на една нова култура, на отговорност към съдбата на човечеството и на планетата, заяви Цецка Цачева.

Тя допълни, че привързаността на България към Международната организация на Франкофонията потвърждава готовността й да продължи една традиция, за която с ентусиазъм работят поколения българи. Използвам случая да изразя удовлетворението на българския парламент от създаването на групата на франкофонските посланици и от нейната активност, както и да благодаря на нашите партньори, подкрепящи франкофонията на двустранна основа – Франция, Белгия, делегацията Валония-Брюксел, Швейцария, Люксембург, посочи още председателят на парламент.

Според председателя на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията Четин Казак културното многообразие, плурализмът и мултилингвизмът показват амбициите и целите на организацията. Пресечната точка между парламентаризма и франкофонията е демокрацията, допълни той. Парламентаристите, чиито отговорности произтичат от пряката връзка с населението, бдят за спазването на демократичните стойности, а тази конференция е знак за нашето удовлетворение от работата на франкофонската парламентарна асамблея, отбеляза депутатът.

Българското членство във франкофонията беше част от новата външна политика на България, от нашето демократично утвърждаване и необходимо доказателство за политическата ни зрялост, каза първият български президент Желю Желев. Той коментира, че франкофонията винаги е била мощен лост за изграждане и установяване на демокрацията.

В дискусията взеха участие депутати, заместник-министри, посланици, представители на международни организации и институти в България, политолози.

Форма за търсене
Ключова дума