Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на първо четене законопроекта за младежта, внесен от Министерския съвет
22/03/2012

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за младежта, внесен от Министерския съвет. Законопроектът предвижда Министерството на образованието, младежта и науката да създаде Национална информационна система за младежта. Предлага се Национален консултативен съвет за младежта да подпомага министъра на образованието в националната политика. Регламентира се понятието "младежки дейности" и се дава определение за младежка организация – национално представителната младежка организация трябва да има не по-малко от 900 физически лица-членове и да извършва дейност на територията на не по-малко от 30 на сто от общините в страната. Законопроектът регламентира младежкото доброволчество и легализира статута на младежкия работник. Според него младежи са лица на възраст от 15 до 29 години.

Парламентът създаде временна анкетна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства от лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер. Комисията ще се състои от 13 народни представители – шестима от ПГ на ПП ГЕРБ, по двама от ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС и по един от ПГ на Синята коалиция, ПГ на Партия Атака и от независимите депутати. Председател на комисията е Димитър Главчев /ПГ на ПП ГЕРБ/. Членове ще са Цвета Караянчева, Емил Радев, Пламен Нунев, Снежана Дукова и Румен Иванов от ПГ на ПП ГЕРБ, Ангел Найденов и Антон Кутев от ПГ на Коалиция за България, Лютви Местан и Йордан Цонев от ПГ на ДПС, от ПГ на Синята коалиция Кирчо Димитров, Венцислав Лаков от ПГ на Партия Атака и независимият депутат Дарин Матов. Комисията трябва да осъществи анализ на наличните факти и обстоятелства от страната и чужбина по лобисткия скандал с Петер Хохегер. Тя трябва да изготви доклад, в който да се даде отговор на какво основание са направени паричните преводи към лобиста Хохегер, как са предоставени, усвоявани и отчетени средствата. В предмета на комисията са и въпросите какви действия и кои лица са участвали в кампаниите по организирането и изпълнението на договора с австрийския лобист Петер Хохегер и от подизпълнителите и какъв е приносът за държавата от изхарчените пари, както и защо тези средства не са използвани за повишаване на реалното благосъстояние на българските граждани.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини