Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът задължи правителството при последваща актуализация да докладва за изпълнението на Националната програма за реформи
10/05/2012

Народното събрание задължи правителството при последваща актуализация да докладва за изпълнението на мерките, заложени в Националната програма за реформи. Приетото решение беше внесено от ПГ на ПП ГЕРБ във връзка с разискванията по питането на народните представители от Коалиция за България Пламен Орешарски и Корнелия Нинова към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков относно Националната програма за реформи. Решението беше прието със 106 "за", 29 "против" и 11 въздържали се. Предвижда се Министерският съвет ще докладва за изпълнението на мерките предимно в областта на фискалната политика, електронното управление, енергийната ефективност, административната реформа, както и реформата в системата на здравеопазването и образованието.

Депутатите отхвърлиха проекторешението на левицата Народното събрание да задължи Министерския съвет да разработи и приложи конкретни мерки за неутрализиране на негативните тенденции в икономиката, формирани в края на миналата година и първите два месеца на 2012 г. ПГ на Коалиция за България предлагаше правителството да разработи и приложи конкретни мерки за увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата и тези мерки в сферата на социално-икономическото развитие на България да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание. Корнелия Нинова /ПГ на Коалиция за България/ отбеляза, че актуализираната национална програма за реформи е рестриктивна към бизнеса, антисоциална за хората и прокризисна за България. Според левицата програмата не гарантира икономически растеж и приток на чуждестранни инвестиции, а данните за развитието на икономиката през януари и февруари 2012 г. са тревожни и показват риск за бюджетното изпълнение.

Менда Стоянова /ПГ на ПП ГЕРБ/ посочи, че през последните месеци очакванията на Европейската комисия и на МВФ за европейска икономика през 2012 г. са били коригирани надолу. Според междинната прогноза на ЕК вече се очаква нулев растеж за Европейския съюз, което представлява намаление с 1,9 пункта спрямо пролетната им прогноза от 2011 г., отбеляза тя. Европейсата комисия посочва 11 държави, които през 2012 г. ще изпаднат в рецесия. На този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж, дори и с посочените ревизии от февруари тази година, отбеляза Стоянова. Според нея ефектите от реформите се проявяват в средносрочен и дългосрочен план, а не веднага.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че при 13 процента безработица и 450 хиляди загубени работни места от началото на мандата на ПГ на ПП ГЕРБ да се твърди, че всичко ни е наред, означава липса на реална оценка на ситуацията. Той сравни положението с "Титаник" - всички са смятали, че има опитен капитан и са празнували при отплаването му, а в последния момент са разбрали, че се пълни с вода.

Алиосман Имамов от ПГ на ДПС вижда един от основните недостатъци в липсата на прогностичен анализ. Националната програма за реформи заедно с конвергентната програма имат много важно значени за развитие на България като член на Еропейския съюз. Ползите от нашето членство в Европейския съюз зависят от изпълнението на тези две програми, отбеляза той и допълни, че ние се намираме на опашката по най-важните социални показатели като доходи, пенсии, стандарт на живот. Станислав Станилов от ПГ на Партия Атака смята, че дебатът по националната програма е излишен, защото най-важното е да се създадат условия на растеж, а това не се прави. България се управлява от една плоска философия 20 години, лявото и дясното мислят по един и същ начин и предлагат еднакви неща, коментира той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини