Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С откриване на изложба „Конституцията на Апостола” започна „Денят на отворени врати” на Народното събрание
10/06/2012

С откриване на изложба „Конституцията на Апостола” на 10 юни 2012 г. започна „Денят на отворени врати” на Народното събрание. Инициативата е по повод 175-та годишнина от рождението на Васил Левски и е в рамките на националната програма за отбелязване на юбилея.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза при откриването на експозицията, че за нея е изключително вълнуващо да даде началото на поредния ден на отворени врати в парламента. Тя подчерта, че за първи път те са свързани с отбелязването на юбилейна годишнина - 175 години от рождението на Васил Левски. Цецка Цачева благодари на различните институции, предоставили за изложбата лични вещи на Апостола. До тези предмети се е докосвал големият син на България, нека много български граждани, и не само от столицата, имат възможност да ги разгледат, добави председателят на парламента.

Публицистът и автор на изложбата Велислава Дърева отбеляза, че, ако се подредят думите на Левски като конструкция на една конституция, от написаното от него ще се получи първата конституция, създадена много преди българската държава да бъде освободена. Апостолът на свободата е духовник, революционер и държавник, добави тя.

Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова отбеляза, че почти всички документи, свързани лично с Васил Левски, се съхраняват в Националната библиотека, а в Народното събрание са представени Наредата и тефтерчето му. Решихме да отворим личният бележник на Апостола на друга страница, а не на „Народе????” - на тропара за Светите братя Кирил и Методий, посочи тя. Единственото, което е записал Васил Левски от битността си на дякон, е едно църковно песнопение, посветено на двамата първоучители, уточни Христова. Искаме да напомним, че нашите деди и прадеди са избрали някога Светите братя Кирил и Методий за символ на българското – нещо, което дълбоко е подкрепял и самият Левски, добави директорът на Националната библиотека.

В експозицията в Народното събрание са представени и косите на Васил Левски, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Те са предадени от сестра му Яна през 1907 г. на министъра на просвещението с думите – „нека спомнюва на младото поколение за тоя герой-мъченик, който увисна на бесилото в същия тоя град, който сега е столица на България…”.

С оригинална снимка на Апостола от 1870 година и други негови лични вещи, участва в изложбата Регионалният исторически музей в Ловеч. От родния град на великия българин – Карлово за експозицията в София пристигнаха стар родов албум, в който са били съхранени снимки на майката и на сестрата на Васил Левски, както и още много художествени произведения.

Председателят на Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски” Дойно Дойнов отбеляза, че организираните експозиции в рамките на „Деня на отворени врати” дават възможност гражданите да се докоснат до оригиналните вещи на Апостола. Надявам се днес да бъде един голям празник и голям старт на националната програма за отбелязването на 175-та годишнина от рождението на Васил Левски, добави той.

В рамките на „Деня на отворени врати” в парламента се състоя и среща на ученици от СОУ „Васил Левски“ – Карлово с интелектуалци, изследователи и родственици на Апостола. Бяха представени и филателни издания, посветени на Васил Левски и борбите за освобождение на българския народ.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията





    Последни новини